Elisa Del Genio som unga Elena och Ludovica Nasti som unga Lila i en scen ur "My brilliant friend". Pressbild.
Elisa Del Genio som unga Elena och Ludovica Nasti som unga Lila i en scen ur "My brilliant friend". Pressbild.

"Ferrante och jag hade ett tätt samarbete"

Det har blivit dags för en av höstens stora tv-händelser. "My brilliant friend" är baserad på Elena Ferrantes "Min fantastiska väninna", den första boken i den så kallade Neapelkvartetten.

ANNONS
|

Att författare och regissör samarbetar när en bok ska bli film eller tv är inte ovanligt – men i det här fallet är det lite annorlunda. Elena Ferrante är nämligen en pseudonym, och även om det finns mer eller mindre trovärdiga teorier om vem (eller vilka) som döljer sig bakom namnet, finns det inget officiellt svar.

Så Constanzo och Ferrante samarbetade via mejl.

- Hon hade synpunkter, men att hon inte ville tvinga på produktionen någonting, säger Saverio Constanzo.

ANNONS

- Det enda hon krävde var att vi skulle behålla prologen, att vi skulle visa att en åldrad kvinna börjar skriva en bok som hämnd. Sen kom hon ibland med förslag på nya repliker. Hon är en mycket bra manusförfattare också.

Miljonsuccé

I de fyra böckerna – som har en sammanlagd längd på cirka 1 800 sidor och som Ferrante ser som en enda lång roman – följer vi hur flickorna Elena och Lila lär känna varandra, hur de växer upp i ett av Neapels fattiga kvarter, hur de båda faller för grannpojken Nino och hur förändringarna i det italienska samhället också påverkar deras liv både till det bättre och det sämre.

På så sätt är böckerna också en skildring av det italienska samhällets framväxt. Det är böcker fyllda med kärlek och värme, men också med våld, brutalitet och korruption. Det moderna samhället krockar med gamla sedvänjor, och förtrycket av kvinnor är sig likt genom decennierna – vare sig det förekommer i det trånga, fattiga kvarteret eller på universiteten.

ANNONS

Böckerna har världen över sålt i flera miljoner exemplar. Enbart i Sverige har böckerna, om man räknar samtliga så kallade format, sålt i närmare en miljon exemplar. De är utgivna i drygt 45 länder.

"Kraften i undervisning"

Tv-serien spelades in i Caserta, strax utanför Neapel. Man lät bygga upp kulisser på en yta av 20 000 kvadratmeter och det är tänkt att det ska bli ytterligare kulissbyggen när de andra tre böckerna filmatiseras.

För Constanzo är Ferrantes berättelse inte bara en berättelse om vänskap och om kvinnlig frigörelse. Minst lika viktigt är dess budskap om behovet av undervisning. I boken har läraren fröken Oliviero en viktig plats i det att hon ser den begåvning dessa två fattiga små flickor har och bestämmer sig för att hon, mot deras föräldrars vilja, ska få dem intresserade av att studera vidare.

- Att berätta om kvinnlig vänskap är inte nytt. Det är däremot att berätta om kraften i undervisning. En bra lärare kan rädda ditt liv, en bra lärare kan skapa den riktning ditt liv kommer att ta. Detta är det mest politiska innehållet i boken, men i dag måste man gömma det inuti en berättelse. Och den måste vara episk. Om du ber någon läsa en bok om behovet av undervisning, så kommer han eller hon inte att höra det. Så Ferrante gömmer det i en episk berättelse, säger Saverio Constanzo.

ANNONS

"My brilliant friend" får premiär på HBO Nordic den 19 november.

TT

Fakta: "My brilliant friend"

Tv-serie i åtta delar baserad på "Min fantastiska väninna", Elena Ferrantes första bok i den så kallade Neapelkvartetten.

Huvudrollerna som Elena och Lila i olika åldrar spelas av Elisa Del Genio och Ludovica Nasti samt Margherita Mazzucco och Gaia Girace. Saverio Constanzo regisserar.

Tanken är att även de andra böckerna i serien ska bli tv längre fram.

"My brilliant friend" får premiär på HBO Nordic den 19 november.

ANNONS