"Det tog fem år och två stora kriser för oss att förstå", säger Malena Ernman. Tillsammans med maken Svante Thunberg har hon skrivit boken "Scener ur hjärtat", där deras familjekris knyts samman med jordens hållbarhetskris. Pressbild.
"Det tog fem år och två stora kriser för oss att förstå", säger Malena Ernman. Tillsammans med maken Svante Thunberg har hon skrivit boken "Scener ur hjärtat", där deras familjekris knyts samman med jordens hållbarhetskris. Pressbild.

En familj och planet i kris

En utbränd familj på en planet som närmar sig kokpunkten. För operasångerskan Malena Ernman och maken Svante Thunberg är sambanden mellan den "lilla" familjekrisen och den stora hållbarhetskrisen självklara. I boken "Scener ur hjärtat" berättar de sin historia.

ANNONS
|

När vi träffas har dottern Greta just inlett sin skolstrejk. Snart ska alla stora medier rapportera om 15-åringen som sitter utanför Riksdagshuset för att protestera mot de vuxnas svek i klimatfrågan. Men just nu är rapporteringen och kommentarerna på sociala medier bara i inledningsskedet.

Kanske anar Svante Thunberg och Malena Ernman att aktionen ska komma att beskyllas för att vara en del i pr-maskineriet för boken "Scener ur hjärtat", kanske inte. Hur som helst är de mycket tydliga med att skilja på Gretas skolstrejk och intervjuerna kring "Scener ur hjärtat".

ANNONS

- Det är en väldigt känslig fråga eftersom det sammanfaller med bokreleasen. Men det här kommer bara från henne. Vi har inte sagt någonting till henne som hon ska säga. Det är hennes formuleringar, hennes hjärna och vilja, säger Svante Thunberg och framhåller att de som föräldrar visserligen har förståelse för dotterns beslut, men inte kan stödja att hon skolkar från skolan.

Kom inte ur lägenheten

Däremot spelar Greta och systern Beata spelar en viktig roll för bokens tillkomst. Hade inte familjen under lång tid varit isolerad hemma i lägenheten för att barnen mådde för dåligt för att orka gå ut skulle de kanske inte ha börjat studera klimat- och hållbarhetskrisen på allvar.

- Vi hamnade i en situation där vi inte hade något att göra och knappt kom ut ur lägenheten på flera år faktiskt. Det var en mardröm, säger Malena Ernman och Svante Thunberg fyller i:

ANNONS

- Vi var tvungna att lyssna på barnen och se vad de sade. Det var också då vi insåg att klimatfrågan var så mycket allvarligare än vi trodde. Och så frågade vi oss så klart: Varför vet vi ingenting om det här? Och varför vet ingen annan någonting om det här?

Greta hade precis börjat femman när hon började må dåligt. Hon grät på kvällarna, på väg till skolan, på lektionerna och rasterna, slutade spela piano, slutade skratta, slutade prata – och slutade äta. Den utlösande faktorn var en film som visades i skolan om skräpbergen i världshaven.

Det tog lång tid innan familjen hittade en väg som fick Greta att må bra igen. Men innan dottern fick diagnosen aspergers och högfungerande autism kollapsade Malena Ernman av ren utmattning. Hennes absolut sista operaföreställning blev Händels "Xerxes" som sattes upp på Artipelag utanför Stockholm i slutet av 2014.

Tvång, trots, panik

Nästa smäll kom när yngsta dottern Beata kraschade. I skolan fungerade allt som det skulle, men hemma var allt bara kaos. Tvång, trots, panik och ständiga vredesutbrott präglade hennes vardag. När hon till slut diagnosticerades med adhd med drag av aspergers var det en lättnad för alla – inklusive Beata själv.

ANNONS

TT: Var det svårt för dig att fatta beslutet att skriva, inte bara om dig och Svante, utan också om barnen?

- Ja, det var en stor ångest, svarar Malena Ernman.

- Men Beata har också varit väldig tydlig med att hon vill berätta sin historia och att hon vill att det ska vara sanningen. Hon säger att hon vill att folk ska veta hur hon känner det, hur hennes skalle funkar.

Är det då självklart att göra kopplingen mellan en familj i kris och den hållbarhetskris som jorden befinner sig i? För paret Ernman/Thunberg är svaret ett otvetydigt ja.

- Den lilla krisen är samma som den stora krisen, för vi hör ihop. Vi är alla en del av naturen. Om vi avsäger oss det sambandet mår vi inte bra, helt enkelt, säger Svante Thunberg.

ANNONS

Efter sommarens många skogsbränder står klimatkrisen i fokus på ett helt annat sätt än tidigare i den offentliga debatten. Men Malena Ernman och Svante Thunberg är noga med att inte bara tala om klimatfrågan utan breddar i stället begreppet. I ordet hållbarhetskris ingår också vårt sätt att hushålla med världens resurser och oss själva. När hjulen snurrar allt fortare för att vi ska ha råd med resor och prylar som egentligen är helt onödiga är det de högkänsliga som allra först går sönder, menar Malena Ernman.

- Men det tog lång tid för oss att komma fram till det. Vi var så inne i vår kris, vi släckte våra bränder hemma, höll oss över ytan. Vi har simmat med barnen och försökt få dem att inte drunkna i fem år – nu har vi börjat lämna dem uppe på stranden, men vi börjar själva vara ganska trötta, konstaterar Malena Ernman.

TT

Fakta: Malena Ernman

Född: 1970.

Bakgrund: Utbildad på Kungliga Musikhögskolan i Stockholm, musikkonservatoriet i Orléans och Operahögskolan i Stockholm. Slog igenom 1994 i Sven-David Sandströms "Staden". Det internationella genombrottet kom med "Agrippina" 1999. Vann Melodifestivalen 2009 med "La voix" och representerade Sverige i Eurovision Song Contest i Moskva.

Aktuell: Med boken "Scener ur hjärtat" och som Gabriella i musikalversionen av "Såsom i himmelen" som får premiär på Oscarsteatern i Stockholm den 13 september.

Fakta: Svante Thunberg

Född 1969.

Bakgrund: Skådespelare, som lade karriären på hyllan när han och Malena Ernman fick barn tillsammans. Att han har varit hemmapappa möjliggjorde hennes internationella karriär.

Aktuell: Med boken "Scener ur hjärtat".

Malena Ernman och Svante Thunberg om...

... arbetet med boken:

- Vi hade väldigt olika åsikter först om vad vi skulle skriva för bok. Jag tyckte att vi skulle skriva en klimatbok men Malena tyckte inte det. Hon var mer självsäker i de sömlösa kopplingarna mellan det som kallas för hållbarhetskrisen. Malena såg helheten mycket mer än jag, säger Svante Thunberg.

- Jag såg det från mitt perspektiv för jag var så trött och utarbetad. Och jag kände också att det här var något som många kvinnor behövde läsa om, fakta är att vi mår väldigt dåligt och vi måste börja prata om det, fortsätter Malena Ernman.

... hur familjen har det i dag:

- Det hoppfulla med det här är att när man anpassar sig med barnen så mår man mycket bättre. Nu mår barnen bra. Sedan är det inte så att vi springer runt på en äng och att Malena går på yoga och att vi dricker juice varje morgon. Så är det inte och så kommer det aldrig att vara, säger Svante Thunberg.

... om Malena Ernmans avsked från operascenen:

- Jag saknar inte operascenen det minsta. Sången har jag i mig, jag får bestämma själv när jag vill sjunga, säger hon.

... om musikalversionen av "Såsom i himmelen", där Malena Ernman spelar Gabriella:

- Det är en fantastisk historia och det är därför hela världen har tagit den till sitt hjärta. Det här handlar ju om vanliga, trasiga människor – alla är trasiga på något sätt. Det är så rörande, man får vara trasig och kanske lagas lite under loppet av föreställningen. På sätt och vis är det också vad vår bok handlar om, säger hon.

ANNONS