Peppad. ”De ringde och frågade och det kändes plötsligt självklart”, svarar Elisabeth Ohlson Wallin på frågan om varför det blev en galleri-utställning just nu.
Peppad. ”De ringde och frågade och det kändes plötsligt självklart”, svarar Elisabeth Ohlson Wallin på frågan om varför det blev en galleri-utställning just nu.

Elisabeth Ohlson Wallin trivs bra på hemmaplan

Elisabeth Ohlson Wallin gör ett undantag och ställer ut på galleri. I Göteborg - förstås. – Jag har haft en svacka, men nu känner jag pepp inför fotograferandet igen, säger hon.

ANNONS
|

Arbetet med att hänga bilderna pågår in i det sista på Galleri Majnabbe i Göteborg. Fredag betyder vernissage och då måste förstås allt vara färdigt. Utställningen får anses vara unik, Elisabeth Ohlson Wallin ställer i princip aldrig ut på galleri. Hon säger att hon är rädd för att ingen ska komma och undslipper sig något om att ”det här är bilder som folk kanske inte vill köpa för att ha på väggen hemma.”

Det må vara hur det vill med den saken, men med de fyrtiotal bilder som hon visar på galleriet ger Elisabeth Ohlson Wallin besökarna en möjlighet att få en ”best of-guidning” genom hennes konstnärskap. Här finns bilder från Ecce Homo-utställningen, här finns bilden som stoppades från att visas på Världskulturmuséet och här finns ”SD-kollaget” som publicerades exklusivt i GP den 30 november förra året.

ANNONS

–Det är bilder som ju blivit uppmärksammade på olika sätt, men jag tror det kan finnas ett värde i att kunna se dem samlade, live och i riktigt bra print, konstaterar Elisabeth Ohlson Wallin.

Förutom de välkända, färgstarka bilderna passar hon också på att glänta på dörren till ett pågående projekt där hon porträtterar kända människor i svart-vitt. Där finns artisten Silvana Imam, förbundskaptenen i fotboll Pia Sundhage, konstnären Lars Vilks, skådespelaren Sven Wollter och VM-hjälten från 1994, Thomas Ravelli.

–Jag gillar ju färg, men det där med att ta porträtt i svart-vitt är ju något alla fotografer ska hinna med någon gång. När man bort färgen är det som att ansiktet får vila, det blir ett annat lugn i bilden. Sedan vill jag gärna tillföra något som kanske inte visats förut när det gäller just den människan jag plåtar. Som med Ravelli, han är fotograferad med bar överkropp och en fin liten mage som man ska i hans ålder och så medaljen över bröstet, berättar Elisabeth Ohlson Wallin.

Att ta bilder av kända artister av olika slag är dock ingenting nytt för henne. Elisabeth Ohlson Wallin började som pressfotograf på GT och senare GP och på utställningen finns en bild från ett av hennes första uppdrag för tidningen.

ANNONS

–Jag blev skickad till Uddevalla för att fotografera Cornelis Vreeswijk, han gick bort bara någon månad senare. Jag har visat bilden för hans son Jack som tyckte om den. Nu finns den med på utställningen. Det känns bra.

Utställningen på Galleri Majnabbe pågår till och med den 20 maj.

Fakta: Elisabeth Ohlson Wallin

Ålder: 55 år.

Bakgrund: Pressfotograf som senare gick över till mer konstnärligt fotograferande. Fick ett bredare genombrott med utställningen Ecce Homo.

Aktuell: Som regissör bakom pjäsen Kung Kristina som sätts på Intiman i Stockholm. Nästa bildprojekt handlar om döden. ”Det är lika bra att ta sig an det medan man fortfarande är i livet.”

ANNONS