Gitte Ørskou, just nu chef på Kunsten Museum of Modern Art i Ålborg blir ny överintendent på Moderna Museet i Stockholm.
Gitte Ørskou, just nu chef på Kunsten Museum of Modern Art i Ålborg blir ny överintendent på Moderna Museet i Stockholm.

Dansk chef på Moderna vill nå ny publik

Gitte Ørskou blir ny chef för Moderna Museet i Stockholm. Det är första gången sedan slutet av 1970-talet som institutionen leds av en kvinnlig överintendent. När hon presenterades framhöll hon vikten av att nå en ny publik.

ANNONS
|

Beskedet om att den danska konstvetaren tar över chefskapet på Moderna efter Daniel Birnbaum avslöjades av kulturminister Amanda Lind (MP) under en presskonferens på torsdagseftermiddagen.

Lind lyfte där fram Ørskous goda chefsegenskaper och långa meritlista.

- Vi har sökt en dokumenterat god chef och ledare med erfarenhet av att leda en liknande verksamhet, med kunskap och erfarenhet från det konstvetenskapliga området, särskilt den moderna och samtida konsten, samt med förankring i konstvärlden, sade kulturministern.

ANNONS

- Med Gitte Ørskou har vi funnit allt detta.

Chef för Kunsten

Gitte Ørskou är född 1971 och har efter sin examen i konsthistoria vid universitetet i Århus verkat vid olika konstmuseer i Danmark men också varit ordförande för Statens Kunstfond. Under många år arbetade hon på Aros konstmuseum i Århus och sedan 2009 har hon varit chef för Kunsten Museum of Modern Art i Ålborg.

Hon har inte haft några internationella chefsjobb, däremot fem gånger arbetat med den danska representationen på Venedigbiennalen, varav en gång som kurator.

- Jag har arbetat med att få internationell samtidskonst till Danmark.

Under presskonferensen betonade hon flera gånger vikten av att nå ut även till de människor som vanligtvis inte kommer. Hon berättade också om det uppsökande arbete som hon och hennes kollegor gjorde i Ålborg under en period då museet var stängt.

ANNONS

- Vi tog en äkta Andy Warhol med ut på alla skolorna, vi tog en äkta Picasso med ut i köket till vanliga människor, vi gjorde utställningar i deras vardagsrum och sovrum och öppnade deras hem som museum under en helg. Det som skedde var att man började prata om konsten på ett helt nytt sätt.

Som exempel nämnde hon också installationen "Voices of the forest" som den brasilianske konstnären Ernesto Neto gjorde på plats på museet i Ålborg och som besökarna kunde gå in i.

Moderna Museet är inte bara en viktig institution för modern konst i Sverige utan i hela Norden och Nordeuropa, framhöll Ørskou och berättade att hon som ung konstvetare imponerades av hur museet just mötte publiken på nya sätt.

Historiskt få kvinnor

Moderna Museet har historiskt sett haft få kvinnliga chefer. Institutionen leds visserligen just nu av Ann-Sofie Noring, tillförordnad överintendent, men har inte haft någon kvinna permanent på chefsposten sedan Karin Lindegren, som chefade 1977 till 1979.

Birgitta Rubin, konstkritiker på Dagens Nyheter, konstaterar att regeringen gjort ett oväntat val.

ANNONS

- Kulturministern sade att man hade valt henne för att hon har erfarenhet från liknande verksamhet och i viss mån stämmer det, men museet i Ålborg har 4000 verk i sin samling, Moderna museet över 140000. Så storleksmässigt är det något helt annat.

- Det är stor skillnad på att driva ett litet museum i provinsen och ett statligt museum. Hennes ledaregenskaper lär sättas på prov, säger Birgitta Rubin.

- Jag kan inte säga om det är ett bra eller dåligt val, det får tiden utvisa. Hon måste ju få en chans att göra sitt jobb. När man såg henne på presskonferensen verkade hon väldigt dynamisk.

ANNONS

Gitte Ørskou efterträder Daniel Birnbaum som valde att lämna sitt arbete ett år innan hans förordnande gick ut. Ansökningstiden till chefsjobbet på Moderna gick ut redan i oktober förra året, men kulturdepartementet signalerade tidigt att tillsättningen kunde ta tid.

- Egentligen är väl nio månader inte så lång tid i det här sammanhanget. Det var ju en höst utan regering och vi har jobbat på så skyndsamt vi kunnat sedan jag tillträtt, säger kulturminister Amanda Lind.

Ørskou tillträder sitt nya jobb den 1 september och förordnandet löper ut 2025.

TT

Fakta: Gitte Ørskou

Född: 1971.

Bakgrund: Utbildad konstvetare. Har tidigare arbetat på Esbjergs konstmuseum, Aros konstmuseum i Århus och Kunsten Museum of Modern Art i Ålborg. Hon har också varit styrelseordförande för Danmarks viktigaste kulturfond, Statens Kunstfond.

Aktuell: Tillträder som ny chef för Moderna Museet i Stockholm den 1 september.

ANNONS