Cullbergbaletten byter namn till Cullberg – och inleder ett samarbete med de internationellt kända koreograferna Deborah Hay, Jefta van Dinther och Alma Söderberg.
Cullbergbaletten byter namn till Cullberg – och inleder ett samarbete med de internationellt kända koreograferna Deborah Hay, Jefta van Dinther och Alma Söderberg.

Cullbergbaletten byter namn

Det anrika danskompaniet Cullbergbaletten inleder i vår ett konstnärligt samarbete med tre utvalda koreografer. Ensemblen passar dessutom på att byta namn för att markera sitt nya sätt att arbeta.

ANNONS
|

Cullbergbaletten, som brukar räknas som Sveriges ledande samtida danskompani, inleder nu ett treårigt samarbete med tre internationellt kända och etablerade koreografer. Alma Söderberg, Jefta van Dinther och Deborah Hay ska under samarbetet skapa två verk var exklusivt för kompaniet.

- Vi ska prova att arbeta på det här sättet, om det funkar är det så här vi kommer att arbeta i framtiden, då kommer vi om tre år att bjuda in nya koreografer, säger Gabriel Smeets, konstnärlig ledare för kompaniet.

ANNONS

Droppar "baletten"

Samarbetet innebär ett helt nytt sätt att arbeta på för ensemblen, som i samband med detta också byter namn till Cullberg.

- Man kanske kan tycka att namnbytet är en liten förändring, men för oss är det en viktig markör. Vi droppar "baletten" för att minimera associationerna till balett, det är ju bara en av många danstekniker som vi använder oss av, säger Stina Dahlström, verksamhetsledare för Cullberg.

"En stor ära"

Jefta van Dinther och Deborah Hay har tidigare samarbetat med Cullberg, men för Alma Söderberg, som för tre år sedan tilldelades Konstnärsnämndens Birgitta Cullberg-stipendium, är det första gången.

- Jag är ödmjuk och ser det som en stor ära att få den här möjligheten. Det finns mycket kunskap i ensemblen, inte minst bland dansarna, som jag ser fram emot att få ta del av, säger hon.

Deborah Hay, som länge har varit verksam som fristående dansare och koreograf, beskriver det som en lyx att nu bli en del av Cullberg och få chansen att arbeta på ett nytt sätt.

ANNONS

- Jag ser det som en möjlighet att få gå upp i något större och bli en del av Cullberg-familjen, det innebär ett skifte för mig i min långa karriär, säger hon.

Satsar på digitalt arkiv

Förutom att byta namn och blicka framåt blickar Cullberg också bakåt, det märks i deras satsning på ett digitalt arkiv som kommer att lanseras på kompaniets hemsida i april.

- Allt kommer att finnas där, samtliga verk sedan starten 1967 och framåt. Tanken är att ge en fullständig bild av Cullbergs konstnärliga historia, säger Stina Dahlström.

TT

Fakta: Cullberg

Bildades 1967 av dansaren och koreografen Birgit Cullberg (1908–1999) som själv ledde kompaniet under många år. Kompaniets motto är samma som då: "Dansen förändras hela tiden, den är rotad i den tid vi lever i."

Består av 17 dansare från nästan lika många länder och arbetar efter en kuratoriell metod, det innebär att den konstnärliga ledaren inte själv skapar några koreografier, i stället bjuds konstnärer och koreografer in för att skapa nya verk.

Byter nu namn från Cullbergbaletten till Cullberg och inleder samtidigt ett treårigt samarbete med koreograferna Jefta van Dinther, Alma Söderberg och Deborah Hay.

Först ut för Cullberg blir inte ett nytt verk, utan en återuppsättning av Deborah Hays "The match", från 2005, som har premiär på den berömda dansfestivalen Tanz im August i Berlin i sommar.

Alma Söderbergs första verk för Cullberg, med arbetstiteln "The listeners", har premiär i Umeå i samarbete med Norrlandsoperan i januari nästa år.

Jefta van Dinthers första nya verk blir ett solo för stora scener, med tänkt premiär på Hau i Berlin, hösten 2020.

ANNONS