Bruce Springsteens tidsresa i unika bilder på Tres Hombres Art

Bruce Springsteen, Barack Obama och vänner är i fokus på Tres Hombres Arts sommarutställning på Hotell Tylösand. Unika bilder från tiden innan E Street band bildades visas tillsammans med rariteter som det frysta ögonblicket när den extremt ovane bilföraren Obama rattar Bruces ögonsten från 1960-talet.

ANNONS
|

Bruce, Barack & Friends öppnas för publik i helgen och visas fram till den 1 september. Utställningen bygger på bilder från flera fotografer som haft förmånen att komma nära Bruce Springsteen och Barack Obama och ett antal andra personer i deras närhet.

Besökarna får följa rockstjärnan från de tidiga åren i Jersey, innan kompbandet ens börjat kalla sig för E Street band. Utställningen innehåller bilder av den då helt nyutexaminerade fotografen, 26-åriga Nicki Germaine, som följde bandet under fyra kvällar 1974 när de spelade i Liberty Hall, Houston.

Showerna under de kvällarna utgjorde skiljelinjen mellan tiden före och det kommande genombrottet.

ANNONS

– En lärare tipsade henne om att det var ett bra band som skulle spela. Hon hängde där under alla kvällarna och beskrevs efteråt som ”The cute gal with a camera”, berättar Rosie Gottlander, som är gallerist för Tres Hombres Art.

Turnerar med bandet

Nästan 50 år senare tog Bruce Springsteens basist Garry Tallent kontakt med henne, någon skulle skriva en bok om honom och ville berätta om uppträdandena på Liberty Hall och det behövdes bilder.

– Han fick besked av henne att negativen låg kvar i samma låda som hon lagt dem. När Garry sedan visade bilderna för Bruce blev han helt tagen och de bestämde sig för att göra en fotobok, fortsätter hon och lägger till:

– Det året slog bandet igenom stort. Hennes bilder på bandet är dokument som vi är väldigt stolta över att ha.

Numera är Nicki Germaine, 77 år, med på bandets turnéer – som Garry Tallents livspartner.

Unika

Fotografen Jörgen Johansson medverkar med bilder på några av musikanterna som var aktuella i kompbandet redan 1973, när de tog sina tidiga, staplande steg på The Upstage Club i Asbury park. Bilderna är tagna långt senare och visar bland andra gitarristen Little Steven i sin klassiska bandana.

I utställningshallen finns också bilder av Bruce Springsteens syster Pamela, bland andra ett färgsprakande porträtt av Dolly Parton. Till samlingen av ”friends” som visas på utställningen finns bland andra bilder av Robert Plant och Alison Krause och Lenny Kravitz.

ANNONS

– Pamela Springsteen var egentligen skådespelare från början. Hennes bilder på Bruce från 80-talet är unika, tagna på honom i hemmet. Vi tycker jättemycket om hennes bilder, de är otroligt snygga, beskriver Rosie Gottlander.

Motorstopp

Kopplingen till Barack Obama finns i Bruce Springsteens politiska ställningstagande, han spelade på möten under Obamas valkampanj 2008. De blev vänner och spelade senare bland annat in en podd, som senare gavs ut som bok, hemma på Springsteens ranch.

Det är också därifrån bilderna på Obamas bilfärd med Springsteens ögonsten, en Corvette från 1960-talet, kommer. Obama blir normalt alltid körd av andra och visade sig vara en mycket ovan bilförare. Inför fotograferingen lyckades han till exempel få motorstopp när han sakta skulle köra fram till den valda fotoplatsen.

– Fotografen Rob Demartin har hjälpt oss att sy ihop allting. Det är han som tagit bilderna från Bruce Springsteens ranch när Barack Obama och Bruce Springsteen spelade in sin podd. När han hade riggat för bilbilderna fick Obama motorstopp och man ser hur Bruce håller i sig hårt och det blev en ordväxling. Men Obama fick i en växel och blev ombedd att köra raka vägen till garaget igen, berättar Rosie Gottlander.

Tidsresa

Utställningen utgör en tidsresa i Bruce Springsteens fotspår, från tiden före genombrottet fram till hans särställning i dagens musikliv med flera nytagna konsertbilder.

ANNONS

– Vi hade så klart velat få hit fotograferna till vernissagen, men det går inte. Pamela Springsteen ville komma till vernissagen, men hon är med bandet på den pågående turnén. De spelar i Nederländerna när utställningen invigs. Men hon kan kanske komma förbi senare i sommar när bandet spelar i Stockholm. Brooks Kraft kommer hit senare i sommar.

Bruce, Barack & Friends

Tres Hombres Arts sommarutställning på Hotell Tylösand öppnar 29 juni och pågår till 1 september.

Bruce, Barack & Friends är en utställning om visioner och drömmar för Amerika som ”the promised land”.

Fotoutställningen berättar bakgrunden till hur Bruce Springsteen blev världens största rockstjärna och hur lilla Asbury Park, New Jersey kom att spela en viktig roll i modern amerikansk musikhistoria.

Medverkande fotografer i utställningen är:

Rob DeMartin – Bruces nuvarande turnéfotograf som även spelade in en podcast om livet, kärleken, politiken och musiken på ranchen i Colts Neck, New Jersey.

Brooks Kraft – följde the E Street Bands turnéer under tidigt 1980-tal, och kom under Barack Obamas valkampanjer 2008 och 2012 på nytt i nära kontakt med Bruce.

Pamela Springsteen – Bruces syster, med 1970-tals bilder på Bruce och även bilder till hans hyllade soloalbum ”The Ghost of Tom Joad”.

Nicki Germaine – fotograferade en kortlivad, men legendarisk, formation av The E Street Band under några kvällar på Liberty Hall i Houston, Texas våren 1974.

Jörgen Johansson (1969-2019) – bilderna till boken ”Greetings till och från Asbury Park” av Anders Mårtensson, som berättar en historia med vittnesmål om hopp och längtan – och om ett löfte som infriades för Bruce Springsteen och några av hans vänner.

ANNONS