I SVT:s nya satsning "Mitt perfekta liv" möter videobloggarna Joakim Kvist, Sabina Decireé, Felicia Bergström och Jimmie Star psykoterapeuten Poul Perris i gruppsamtal om karriärens baksida.
I SVT:s nya satsning "Mitt perfekta liv" möter videobloggarna Joakim Kvist, Sabina Decireé, Felicia Bergström och Jimmie Star psykoterapeuten Poul Perris i gruppsamtal om karriärens baksida.

Bloggare om karriärens baksida i ny SVT-serie

Jimmie Star, Felicia Bergström, Sabina Decireé och Joakim Kvist är fyra framgångsrika videobloggare, med tiotusentals följare som tar del av vad som utifrån tycks vara perfekta liv. Men hos alla fyra finns det ett glapp mellan vad de visar upp och hur det mår innerst inne. I nya tv-programmet "Mitt perfekta liv" får vi följa bloggarna när de i grupp träffar psykoterapeuten Poul Perris.

ANNONS
|

- Jag hade aldrig träffat en terapeut tidigare, så för mig var det ett stort steg att för första gången börja gräva i mitt förflutna som jag varit så duktig på att gräva ner, säger Felicia Bergström.

För Jimmie Star däremot var det självklart att tacka ja, men så är det heller inte första gången han går i terapi.

ANNONS

- Jag har gått i terapi större delen av mitt liv. Men jag har valt att inte prata så mycket om hur jag mår i mina egna kanaler, så för mina följare är det första gången de får se mer av mitt riktiga jag, säger han.

Att visa upp sitt riktiga jag är just vad programmet handlar om, menar Poul Perris.

- Det handlar om att se människan bakom de roller vi alla tar på oss, visa vad som pågår bakom den yta som vi visar upp, säger han.

Människor har alltid mått dåligt

- Alla fyra brottas egentliga med någonting allmänmänskligt. Vi människor behöver alla samma saker. Vi behöver känna trygghet, känna att vi är sedda och omtyckta. Sedan kan det ta sig olika uttryck när vi försöker kompensera för det vi saknar, man kan skära sig, dricka för mycket eller för den delen skriva en doktorsavhandling, säger Poul Perris.

ANNONS

Människor har i alla tider lidit av psykisk ohälsa, fortsätter han, men det är först på senare år som det har blivit normaliserat att prata om problemet.

- Sedan finns det flera faktorer just i vårt samhälle som bidrar till att vi mår dåligt. Särskilt hos unga människor finns det mycket stress, inte minst på grund av digitaliseringen. Förr kunde man ta en paus från allt som pågår, men nu följer det oss hela tiden. Det finns ingen tid för eftertanke och reflektion, och det skapar en enorm stressbelastning, säger Poul Perris.

Förändring måste få ta tid

Både Felicia Bergström och Jimmie Star hoppas att de kan bidra till att frågor om psykisk ohälsa lyfts, och från sina följare hade de hittills bara fått positiv respons.

- Jag känner mig stolt över att ha deltagit, och jag har lärt mig att lyssna mer till min sårbara sida, den sida som jag tidigare knuffade undan, säger Felicia Bergström.

ANNONS

- Jag har lärt mig att inse när det har gått för långt, och då kunna ta ett steg tillbaka och andas för inte komma till den punkt då det exploderar, säger Jimmie Star.

Samtidigt är de medvetna om att de bara ha tagit första steget, att förändra sitt liv är någonting som tar tid.

- Man behöver vara ödmjuk inför att det inte finns någon snabb lösning. Tyvärr går vårt samhälle åt andra hållet. Jag hoppas att programmet kan bidra till att man tar människan på större allvar, det är svårt att vara människa, säger Poul Perris.

"Mitt perfekta liv" har premiär den 13 januari i SVT1 och på SVT Play.

TT

Fakta: "Mitt perfekta liv"

I sex avsnitt får vi följa videobloggarna Sabina Decireé, Joakim Kvist, Felicia Bergström och Jimmie Star när de under några veckor träffar psykoterapeuten Poul Perris för att prata om sina liv och problem.

Sabina Decireé har svårt att komma vidare från sorgen efter sin mammas död. Jimmie Star pendlar upp och ner i sitt mående och dövar ångesten med mat. Joakim Kvist har grov prestationsångest och åldersnoja. Och Felicia Bergström har aldrig varit hos en terapeut tidigare och är skräckslagen.

Programserien "Mitt perfekta liv” är inspelad under våren 2018 och avslutas med en uppföljning tre månader senare, där de medverkande berättar om vad som hänt i deras liv sedan samtalen med Poul Perris.

"Mitt perfekta liv" har premiär söndag den 13 januari i SVT1 och på SVT Play.

ANNONS