Alexander Karim, Sanna Sundqvist, Lisa Aschan, Aleksa Lundberg och Evin Ahmad vid inspelningen av Aschans nya film "Ring Mamma!", som handlar om relationen mellan mor och dotter.
Alexander Karim, Sanna Sundqvist, Lisa Aschan, Aleksa Lundberg och Evin Ahmad vid inspelningen av Aschans nya film "Ring Mamma!", som handlar om relationen mellan mor och dotter.

Aschan gör dramakomedi om svåraste relationen

En rolig film om en djup relation. Så kan man beskriva regissören Lisa Aschans nya film "Ring mamma!", som kretsar kring förhållandet mellan mor och dotter.

ANNONS
|

För sju år sedan fick Lisa Aschan en stor framgång med filmen "Apflickorna", som bland annat belönades med flera Guldbaggar. Nu i höst spelar hon in sin roligaste film hittills: "Ring mamma!".

- Den handlar om mor- och dotterrelationer. Jag har byggt hela manuset runt den omöjliga ekvationen att alla föräldrar går och väntar på att få ett "tack", medan alla barn går och väntar på ett "förlåt", säger Lisa Aschan.

ANNONS

Hon tror att just förhållandet mellan mor och dotter är mer genomgripande än andra förälder-barn-relationer.

- Jag tror att det finns en djup identifikation, och att man speglar sig i varandra. Det gör att den sticker djupare än allt annat. Det gör att den både är underbar, men också kan vara väldigt komplicerad, resonerar Aschan.

"Roligaste manuset"

Sanna Sundqvist spelar dottern som är filmens huvudperson. Hon föll direkt för manuset.

- Jag tyckte att det var det roligaste manus jag någonsin läst. Jag kände igen mig i alldeles för mycket. Som att det inte är så lätt alla gånger, säger Sundqvist med ett leende.

Lisa Aschan lovar att det inte är en film om henne själv. Men hennes erfarenhet som både dotter och mamma har hjälpt till.

- Som dotter kan man vara lite självgod och tycka att man gör allt rätt. Sen fattar man, när man blir mamma, att det är jättesvårt. Den ödmjukheten är väldigt rolig att jobba med, tycker Aschan.

ANNONS

Film – som tennis

Hon vill inte känna någon press att filmen måste bli bra, efter hennes tidigare framgångar.

- Filminspelning är som tennis, varje ögonblick är viktigt. Man kan inte tänka på någonting annat än nuet, säger Lisa Aschan bestämt.

Sanna Sundqvist syns mycket i rutan och på vita duken i höst, bland annat i filmen "Lyrro" och flera tv-serier.

- Det blir en ny erfarenhet, konstaterar hon.

Sundqvist vet inte hur hon skulle reagera på att bli igenkänd på stan.

- Vi får som jag tycker att det är härligt eller obehagligt.

TT: Klarar du att se till att det inte blir för mycket jobb?

- Jag har blivit bättre på det. Men jag älskar att jobba för mycket, erkänner Sanna Sundqvist.

ANNONS

På bio om ett år

Filmen spelas in i Göteborg i höst, och planeras få premiär nästa vinter.

Mamman till Sundqvists rollfigur i filmen spelas av Nina Gunke. I rollistan märks också bland andra Evin Ahmad, Alexander Karim, Eric Ericson och Björn Gustafsson.

TT

Fakta: "Ring mamma!"

Filmen spelas in i Göteborg under hösten.

"Ring mamma!" produceras av Anna-Maria Kantarius för Garagefilm International. Det är en samproduktion med SF Studios, Film i Väst samt Sveriges Television, och med stöd från Svenska filminstitutet och Nordisk film & tv-fond.

Lisa Aschan har skrivit manus och regisserar. Hon kallar filmen en "dramedy".

I rollerna ses bland andra Sanna Sundqvist, Nina Gunke, Alexander Karim, Evin Ahmad, Jonatan Rodriguez, Eric Ericson, Aleksa Lundberg, Cecilia Forss, Björn Gustafsson och Anna Mannheimer.

"Ring mamma!" planeras få premiär nästa vinter.

ANNONS