John Ajvide Lindqvist gör en novell riktad till barn med Nina Kanin som huvudperson. Arkivbild.
John Ajvide Lindqvist gör en novell riktad till barn med Nina Kanin som huvudperson. Arkivbild.

Ajvide Lindqvist släpper Bamse-novell

Skräckförfattaren John Ajvide Lindqvist släpper sin första novell riktad till barn. Det är en serie som först publicerades i tidningen Bamse som nu görs om till skönlitteratur i thrillertappning.

ANNONS
|

Serien "Nina i knipa" handlar om figuren Nina Kanin, Lille Skutts fru som jobbar som journalist i Bamses universum. I serieäventyret, som utkom 2006, upptäcker hon Krösus Sorks onda planer som förgiftar en hel sjö. Nu har skräckmästaren John Ajvide Lindqvist förvandlat serien till en 30 sidor lång novell som kommer att både säljas i handeln och kunna användas som skolmaterial.

""Liksom för så många andra var serietidningar min första egna kontakt med det skrivna ordet. Dunderhonung var min färdkost på väg till superkrafter och nätkastare innan jag slutligen nådde fram till litteraturen. Just Bamse har varit en återkommande referens i mina romaner och därför var det självklart att tacka ja till projektet. Att skriva ny dialog till Skalman och Lille Skutt kändes som att jobba med mytiska storheter och det var absurt och roligt," säger John Ajvide Lindqvist i ett pressmeddelande.

ANNONS

Novellen beskrivs som "lagom läskig" och riktar sig till barn i åldern åtta till tio år. Den kommer att finnas till försäljning på Pressbyrån, som är initiativtagare till samarbetet ihop med Bamse Förlag och Egmont.

TT

Fakta: John Ajvide Lindqvist

Debuterade 2004 med vampyrromanen "Låt den rätte komma in", som utspelar sig i Stockholmsförorten Blackeberg, där Ajvide Lindqvist växte upp. Har sedan dess gett ut flera skräckromaner och novellsamlingar. "Låt den rätte komma in" har filmatiserats i både Sverige och USA. Nyligen vann filmatiseringen av novellen "Gräns" priset Un certain regard vid filmfestivalen i Cannes. Filmen är också Sveriges Oscarsbidrag.

ANNONS