Sami Said tilldelas Aftonbladets litteraturpris 2018 för sin roman "Människan är den vackraste staden". Arkivbild.
Sami Said tilldelas Aftonbladets litteraturpris 2018 för sin roman "Människan är den vackraste staden". Arkivbild.

Aftonbladets litteraturpris till Sami Said

Författaren Sami Said har tilldelats Aftonbladets litteraturpris 2018 för sin uppmärksammade roman "Människan är den vackraste staden".

ANNONS
|

Förra året var boken nominerad till Augustpriset, i januari i år blev den nominerad till Nordiska rådets litteraturpris och nu har den alltså tilldelats Aftonbladets litteraturpris för 2018.

Juryn skriver i sin motivering att Sami Said tilldelas priset eftersom hans bok "är en sorgsen, drömsk, rolig och brutalt framforsande robinsonad silad genom ett papperslöst medvetande, framförd på en suggestiv och hypermusikalisk prosa".

Sami Said debuterade med den kritikerrosade och prisade romanen "Väldigt sällan fin" (2012). "Människan är den vackraste staden" är hans tredje roman. Den handlar om den papperslöse flyktingen San Fransisco som har brutit upp från sitt hem i Afrika för att söka lyckan i Europa, men den handlar också om människorna som han möter under sin odyssé.

ANNONS

- För mig är det en feel good-roman och San Francisco är en barfotafilosof, säger Sami Said till Aftonbladet.

Aftonbladets årliga litteraturpris har delats ut sedan 1957 och ges ”på exklusivt konstnärliga grunder till någon svensk diktare som ännu befinner sig i skapande utveckling”. Bland tidigare pristagare finns Tove Folkesson (2017), Eija Hetekivi Olsson (2016), Jila Mossaed (2015) och Ida Linde (2014). Årets jury har bestått av Carl-Michael Edenborg, Jenny Högström, Åsa Linderborg, Petter Lindgren och Ulrika Stahre.

TT

Fakta: Sami Said

Född i Eritrea 1979 men flydde som barn med sin familj till Sverige. Han är uppvuxen i Göteborg men bor sedan flera år tillbaka i Stockholm.

Debuterade med den kritikerrosade och prisade romanen "Väldigt sällan fin" (2012) som handlar om Noha, en ung svenskeritrean som fram till dess att han flyttar hemifrån för att börja plugga levt fjärmad från sin omvärld.

Debuten följdes upp av "Monomani" (2013), en bok som handlar om debutens tillkomst.

Tredje roman "Människan är den vackraste staden" kom hösten 2018, nominerades till Augustpriset, är nominerad till Nordiska rådets litteraturpris och har nu tilldelats Aftonbladets litteraturpris.

Sami Said är även aktuell med barnboken "Äta gräs" där Sven Nordquist står för illustrationerna.

ANNONS