Sune (Elis Gerdt) får sällskap av sin morfar (Tomas von Brömssen) i den nya Sune-filmen.
Sune (Elis Gerdt) får sällskap av sin morfar (Tomas von Brömssen) i den nya Sune-filmen.

Actionfylld uppföljare för Sune-gänget

Det blev succé för "Sune vs Sune" i fjol. Till vintern kommer den ljushårige tjejtjusaren tillbaka, i en fartfylld uppföljare.

ANNONS
|

Det har gått 35 år sedan den första boken om Sune Andersson. Sedan dess har Sune, som allra först dök upp i radio 1983, varit huvudperson i en lång rad böcker samt flera tv-serier och filmer.

Lagom till jul ska del två av den senaste uppsättningen filmer ha premiär. Uppföljaren till fjolårssuccén innebär en återkomst för både Elis Gerdt (Sune) och hans familjemedlemmar från förra filmen.

Dessutom har rollistan utökats med bland andra Tomas von Brömssen i rollen som Sunes morfar.

- Förra filmen var ju min första stora grej och det var något av det roligaste som jag har gjort. Att komma tillbaka har varit ännu roligare. Teamet är otroligt och det är jättebra kemi på inspelningsplatsen, säger Elis Gerdt.

ANNONS

Klassen eller morfar?

Det är ett svårt beslut som står i centrum för den nya filmen, där Sune slits mellan en klassresa och morfars bröllop.

- Sune vill ju innerst inne åka på klassresan, men så säger han ja till bröllopet med morfar. Sedan försöker han med alla sina krafter komma tillbaka till klassen från det här bröllopet, säger Elis Gerdt.

- I den processen lurar han morfar och det blir mycket drama.

Det blir också mycket action, berättar Elis Gerdt och Tomas von Brömssen nästan i munnen på varandra. Det är också en av de mer fartfyllda scenerna – en tur med en ribbåt, en snabbgående gummibåt – som båda lyfter fram som favoritscenen.

- Jag har sagt att det här är min första actionfilm sedan 1984 då jag spelade i ”Mannen från Mallorca”, säger Tomas von Brömssen.

ANNONS

- Det var länge sedan jag fick hoppa in i rullande bilar, åka ribbåt och använda motorsåg.

Långa dagar

Medierna har bjudits in till den näst sista inspelningsdagen, nära en badbrygga i Härlanda tjärn i Göteborg där bland annat en av bröllopsscenerna ska spelas in. Marika Lindström går runt och väntar i en stor bröllopsklänning, lite längre bort står en grupp finklädda statister.

Ett litet ösregn orsakar en kort men febril aktivitet, men strax är solen framme igen.

- Det är bara två dagar kvar. Så man är lite sliten faktiskt, alla går omkring med lite tom blick, säger Fredrik Hallgren, som är tillbaka som Sunes pappa Rudolf.

- Vi har haft tur, allt har funkat. Men vi har haft lite väderstrul. Det har regnat, sedan plötsligt strålande sol.

ANNONS

Sissela Benn, som spelar Sunes mamma, fyller i:

- Ja, det blir väldigt långa dagar. Får man inte en scen en viss dag så kan allt haverera, så varje arbetsdag blir så sjukt viktig, säger hon.

- Den här filmen utspelar sig också under väldigt få dagar, så det är många scener som går i följd. Så det kan bli väldigt konstigt när man filmar olika dagar med helt olika väder.

Filmen, som ännu inte fått något officiellt namn, ska ha premiär den 20 december.

TT

Fakta: Den nya Sune-filmen

Den nya filmen om Sune och hans familj ska ha premiär den 20 december. Filmen, som ännu inte fått ett officiellt namn, är uppföljare till "Sune vs Sune" som kom i fjol.

Bland de medverkande finns precis som i förra filmen Elis Gerdt (Sune), Baxter Renman (Håkan), Tea Stjärne (Anna), Sissela Benn (Karin) och Fredrik Hallgren (Rudolf). Dessutom tillkommer bland andra Tomas von Brömssen som barnens morfar.

Jon Holmberg står på nytt för regin.

Fakta: Sune Andersson

Sune Andersson dök första gången upp i Sveriges Radio Örebro 1983. Den första boken om Sune, "Sagan om Sune" kom 1984. Totalt har författarna Sören Olsson och Anders Jacobsson skrivit närmare 50 böcker om honom.

Familjen Andersson består av Sune, pappa Rudolf, mamma Karin, storsyster Anna och lillebror Håkan Bråkan.

"Sunes jul" var SVT:s julkalender 1991, skapad av Stephan Apelgren. Den har repriserats vid två tillfällen och har bland andra Peter Haber, Carina Lidbom och Andreas Hoffer i huvudrollerna.

1993 gjordes långfilmen "Sunes sommar", där familjen åker på campingsemester i stället för till Grekland.

2003 fick Sunes lillebror en egen julkalender, "Håkan Bråkan". Det har även gjorts en fristående film om Håkan, "Håkan Bråkan och Josef" (2004).

Hannes Holm regisserade "Sune i Grekland – all inclusive" 2012, då med Morgan Alling och Anja Lundqvist som föräldraparet. Den följdes av "Sune på bilsemester" (2013) och "Sune i fjällen" (2014).

Den senaste filmen, "Sune vs Sune", hade premiär hösten 2018.

ANNONS