Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Zlatan Ibrahimovic. Arkivbild.

Zlatans tweet är årets mest uppmärksammade

Fotbollsframgångar, val och tragiska dödsbesked. Ny statistik från Twitter ger en glimt av vad som har engagerat svenskarna mest under det gångna året.

Att fotbolls-VM var årets största sporthändelse speglas tydligt på Twitter. Bland de fem mest delade inläggen 2018 handlade tre om de svenska landslagsspelarna.

På en överlägsen förstaplats hamnar Zlatan Ibrahimovics hyllning till laget:

”Varenda spelare borde få en guldboll i Sverige. Vad de gjorde kommer vi att minnas för alltid. Tack för uppvisningen”, skrev fotbollsspelaren och lyckades samla över 10 500 delningar och 90 000 gillamarkeringar.

Zlatan Ibrahimovic är också den sportprofil som har omnämnts flest gånger på Twitter under året.

Chockbeskedet

Även landslagsspelaren Ola Toivonens inlägg inför åttondelsfinalen mot Schweiz och ett inlägg som stöttade den hårt kritiserade spelaren Jimmy Durmaz drog mycket uppmärksamhet till sig.

Utöver fotbollshändelserna var det Ingvar Kamprads bortgång och chocken efter Tim "Avicii" Bergling död som fick störst utrymme på Twitter.

Intresse för Larsson

Att 2018 var ett valår var också tydligt på den sociala medieplattformen. Av de hashtaggar som har använts i inläggen hör #svpol och #val2018 till de som förekom oftast. Bland de svenska partierna är det socialdemokraternas och moderaternas Twitterkonton som användarna har refererat till mest.

Bland de nöjesinriktade inläggen dominerade Melodifestivalen och Eurovision song contest. Artisten Zara Larsson var den underhållare som svenskarna skrev mest om under året.