Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Världsstjärnorna intar Bengtsfors

Nu drar Lars von Trier igång inspelningen av seriemördarfilmen The House that Jack built. Inspelningen smögs igång i Bengtsfors på måndagen.

Lars von Triers seriemördarfilm The House that Jack built är en mångmiljonsatsning för Film i Väst. I rollerna syns bland andra Matt Dillon, Bruno Ganz och Riley Keough.

Snön och kylan stoppar inte Lars von Trier. Den världsberömde och omtalade danske regissören och provokatören har tagit med sitt filmteam till lilla Bengtsfors i Dalsland där inspelningen av nya filmen The house that Jack built smög igång i måndags. En mängd journalister och fotografer från hela världen var på tisdagen på plats för att få se en scen eller två ur filmen som hittills omgärdats av stort hemlighetsmakeri.

I berättelsen, som ursprungligen var tänkt som en tv-serie, får vi följa en seriemördare som drömmer om att uppå ett slags mördandets perfektion. Publiken lär känna honom och hans våldsamma natur under tolv års tid då han begår det ena dådet efter det andra. Amerikanske Matt Dillon spelar huvudrollen i filmen som berättas ur mördarens perspektiv. Världstjärnan siktas nu i Bengtsfors, liksom skådespelerskan Riley Keough barnbarn till Elvis och Priscilla Presley och senast uppmärksammad för sin insats i Andrea Arnolds roadmovie American Honey.

Lars von Triers senaste film var den fem och en halv timme långa Nymphomaniac med Charlotte Gainsbourg i huvudrollen som masochistisk nymfoman. Som biofilm blev berättelsen nerklippt och kortad till fyra timmar, något regissören egentligen inte var helt nöjd med.

Med filmer som Breaking the waves, Idioterna, Dogville, Melancholia och tv-serien Riket i bagaget är Lars von Trier en av den europeiska filmens tyngsta namn, känd för sin konstnärlighet och kompromisslöshet. Hans verk har också provocerat och väckt en feministisk diskussion kring hans kvinnosyn.

I nya filmen lär de flesta offren enligt uppgifter vara kvinnor.

Även schweiziske Bruno Ganz spelar med i The House that Jack built, som redan väckt enormt intresse och sålts till en rad länder från Polen till Taiwan

- Vi kommer att investera ett väldigt stort belopp i filmen, säger Tomas Eskilsson produktionschefför Film i  Väst i Trollhättan som bland annat tillsammans med danska Zentropa producerar filmen.

På en fråga preciserar han att beloppet är "i paritet med övriga von Trier-filmer" som den regionala filmfonden stött.

- För Melancholia rörde det sig om tio miljoner. Nu blir det kanske lite mer.

Liksom i tidigare filmer förvandlar Lars von Trier nu Västra Götaland till ett slags fiktivt USA. Denna gång utspelar sig berättelsen på 1970-och 1980-talet.  Tomas Eskilsson som läst manus låter förtjust:

- Du känner igen Lars von Trier säger han och skrattar. Förutom det som händer rent faktiskt finns där också en mer filosofisk dimension.

Inspelningsarbetet kommer så småningom att fortsätta i bland annat Trollhättan, där Lars von Trier jobbat många gånger förut.

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här