Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Niklas Musco lämnade scenen för en karriär i kulisserna

Halmstadsonen Niklas Musco blev ”Idol-Niklas” med hela svenska folket 2014. Genom vad han själv kallar ett gigantiskt bananskal halkade han sedan in bakom kulisserna i tv-studion och har satt sina spår i fler välkända program. Nu berättar han om vad som hände sen, jobbet med ett helt nytt tv-program och ger en känga till Halmstad.

2014 charmade Niklas Musco tv-publiken när han framförde en Toto-låt på sin audition och blev känd som ”Idol”-killen med sjalen. Idolkarriären slutade på en niondeplats men för Niklas var det bara början på den riktiga ”Idol”-resan.

– Det är tre grejer som folk minns från min tid i ”Idol”. Det var att jag sjöng ”Hold the line” på min audition, att jag sa emot Alexander Bard och Laila Bagge och det är den förbannade sjalen. Men jag är faktiskt glad att folk minns den, skrattar Niklas som minns hur han hade fått höra att en artist behöver sticka ut på något sätt för att bli ihågkommen och lät sjalen bli hans signum.

– Men nu har jag inte använt sjal på många år, fortsätter han.

Niklas Musco tävlade i Idol 2014.
2014 blev Niklas Musco känd som ”Idol”-killen med sjal runt halsen. Han berättar att en kollega tipsat om att alla artister måste sticka ut på något sätt för att bli ihågkommen. Han satsade på att låta sjalen vara hans grej, och det funkade. Bild: FANNI OLIN DAHL / TT

Valde tv-branschen framför musiken

Efter sin medverkan i ”Idol” satsade Niklas på musiken i ett år men sedan lockade ett annat erbjudande mer. Han blev programledare för ”Idols” mellansnack på TV4-play under en säsong och fick därefter ett jobb bakom tv-kamerorna. Nu har han medverkat på ett eller annat sätt i alla ”Idol”-säsonger sedan dess och beskrivs som den som suttit på flest stolar i Idolproduktionen.

– Jag hade hållit på med musik i typ tio år och ville testa något annat, då passade det ganska bra tidsmässigt och jag tyckte det var väldigt intressant. Så jag tackade ja till att börja jobba som studioman, vilket jag egentligen inte visste vad det innebar, berättar han.

Genom åren har Niklas hunnit jobba med både inspelningarna under auditionturnéerna och livesändningarna. I årets säsong har han varit redaktör för allt förinspelat material som sänts fram tills livemomenten.

LÄS MER: Unga talanger mötte Idolteam i Halmstad

Det är klart att man blir lite avundsjuk på de förväntansfulla idolerna.

Niklas berättar att han aldrig ångrat att välja tv-branschen framför musikkarriären, men visst längtar han upp på scenen när han varje år ser Idoldeltagarna göra resan.

– Jag får ofta frågan om jag inte blir sugen och det är klart att man blir lite avundsjuk på de förväntansfulla idolerna men jag saknar inte det på det sättet. Jag kan sakna nervositeten och förväntningarna, att få sjunga är otroligt. Jag har egentligen lagt ned musiken men nu börjar jag faktiskt bli sugen igen. Men då vill jag i så fall tillbaka mot musikalhållet där jag trivs bäst, säger han.

Saknar ”gamla” Halmstad

Niklas lämnade Halmstad för Stockholm i samband med ”Idol” men återkommer några gånger om året för att umgås med familjen. Även om sommaren i Halmstad är ett måste skickar han en känga mot sin gamla hemstad. Han menar att den turist- och nöjestäta staden som han vuxit upp i inte finns kvar i dag.

– Det kommunen gör med Halmstads turism... Jag blir bara förbannad. Att plocka bort tillstånd från uteserveringar, inte tillåta musik vid vissa tider och bara strypa främjandet för att få dit turister. Allt som varit Halmstads signum under alla år. När jag kommer hem på sommaren händer det inte ett skit, säger Niklas besviket.

– Det finns så mycket människor i Halmstad som vill göra något för stan och har massa bra idéer och är beredda att jobba röven av sig för att skapa en attraktiv stadskärna men det stryps av kommunen, fortsätter han.

Niklas Musco är redaktör för SVT-programmet 1 mot Sverige.
Under hösten jobbar Niklas med det nya tv-programmet ”1 mot Sverige” som kommer sändas på SVT. Hans jobb som redaktör innebär att planera vilka tävlingsmoment som ska vara med i underhållningsprogrammet. Bild: Privat

Redo att bli pappa

Utöver ”Idol” har Niklas jobbat med andra stora program som ”Bonde söker fru”, ”Robinson” och ”Paradise hotel”. Nu jobbar han som redaktör för det nya tävlingsprogrammet ”1 mot Sverige” med Babben Larsson som har premiär på SVT i oktober.

– Jag tycker det är jättekul att jobba med tv. Visst är det mycket jobb och mycket tankar i huvudet. Man jobbar 24/7 även om man inte är på jobbet dygnet runt.

Men snart har Niklas ännu ett heltidsjobb att sysselsätta sig med.

– Jag ska bli pappa för första gången i november. Det är helt otroligt. Man förstår inte riktigt även om man läser på och försöker förbereda sig så mycket som möjligt. Jag försöker bara vara med och stötta min sambo Sara.

Mer om Niklas Musco

Ålder: Fyller 33 i oktober.

Bor: På Liljeholmen i Stockholm.

Familj: Sambon Sara som är gravid med parets första barn. Mamma, pappa och tre bröder.

Intressen: ”Sport och att ses över bordet.”

Kul fakta: Sjunger en av verserna i HBK-låten ”Himlen är blå” och är enligt egen utsago ”fruktansvärt bra på att göra egna quiz”.