2000-talets svenska Eurovision-bidrag – från sämst till bäst

Sverige har en imponerande segersvit i Eurovision Song Contest. Men också några extremt pinsamma bottennapp. Tidningen listar 2000-talets svenska Eurovisionbidrag – från det sämsta till det bästa.

ANNONS
|

Sverige inledde och avslutade 1990-talet med att vinna Eurovision Song Contest, tack vare Carola i Rom 1991 och Charlotte Perrelli (då Nilsson) i Jerusalem 1999. Om det inte vore för att Irland vann fyra år däremellan hade det varit Sveriges decennium.

Efter att ha dippat en aning under 2000-talet tog sig framgångarna på nytt under 2010-talet och Sverige är det enda land som kan räkna in dubbla segrar under de senaste tio åren, Loreen i Baku 2012 och Måns Zelmerlöw i Wien 2015.

På tisdagen tävlar Tusse med årets bidrag ”Voices” i den första semifinalen, men minns ni de andra svenska Eurovisionlåtarna från 2000-talet? Om inte så friskar vi upp ert minne, från det allra sämsta bidraget till det bästa – och bjuder dessutom på en bonuslåt utom tävlan.

ANNONS
Svenska bidrag i Eurovision – från sämst till bäst

22. Malena Ernman, ”La voix”, 2009

0
Operarock är och förblir en styggelse, även när den kommer utspökad till diskoschlager och är intryckt i en vit brudklänning. Ännu tolv år efter magplasket i Moskva kan jag skämmas över att Sverige valde att låta sig representeras av det här obegripligt usla möget, inte minst då vi hade kunnat skicka Sarah Dawn Finer och hennes ”Moving on” i stället för Greta Thunbergs mamma, vars skolade operaröst helt förstör den popiga versen. Usch. Slutade på 21:a plats men borde såklart ha bytt med Finland som hamnade allra sist.
Svenska bidrag i Eurovision – från sämst till bäst

21. Martin Stenmarck, ”Las Vegas”, 2005

0
Nästan lika usel och minst lika obegriplig som Malena Ernmans operafiasko var Martin Stenmarcks bisarra muzakhyllning till Nevadas största stad. Inte sedan Forbes mulade Beatles och Jarl Alfredius sände Aktuellt i stridshjälm har en tv-sändning hamnat så fruktansvärt snett. Antar att Stenmarck ska verka lite äventyrlig och farlig men känns betydligt mer Austin Powers än James Bond. Slutade på en rättvis 19:e plats.
Svenska bidrag i Eurovision – från sämst till bäst

20. Robin Stjernberg, ”You”, 2013

0
Det tog ungefär 20 minuter efter att Robin Stjernberg hade segrat med sin aptrista låt innan den gjorts om i en härlig ”goatversion” där Stjernbergs wailande bytts ut mot en gets befriande bräkande. Ingen med förståndet i behåll kan heller hävda att låten förlorade något på det. Att hans främsta Mellokonkurrenter detta år bestod av Yohio, Ulrik Munther och Anton Ewald tyder på en viss utmattning efter Loreens Eriksgata i Baku året innan. Det var uppenbart att ingen ville att Sverige skulle vinna igen. Slutade på 14:e plats.
Svenska bidrag i Eurovision – från sämst till bäst

19. Afro-dite, "Never let it go", 2002

0
Att Friskis & Svettis-trion Gladys del Pilar, Blossom Tainton och Kayo Shekoni i Afro-Dite kom att representera Sverige i Eurovision 2002 handlar inte så mycket om att deras bidrag var så bra (det var vedervärdigt) som att resten av de tävlande även detta år var under all kritik. Att segern stod mellan Afro-Dite, Méndez, Kicki, Bettan & Lotta och Brandsta City Släckers säger allt om nivån på 2000-talets troligen tunnaste startfält i Melodifestivalen. Afro-Dites vattentramp slutade på 8:e plats.
Svenska bidrag i Eurovision – från sämst till bäst

18. Anna Bergendahl, ”This is my life”, 2010

0
En liten flicka med en väldigt stor gitarr. Även om Anna Bergendahl och hennes röda converse var ett starkare bidrag än de ovan nämnda så blev detta ändå 2000-talets största svenska ESC-flopp. Att inte gå vidare från semifinalen i Oslo, att slås ut mot länder som Rumänien, Georgien och Armenien året efter Malena Ernmans eländiga operachock, det kan med facit i hand ha varit en nyttig påminnelse om att inga schlagerträd får växa sig till himlen, inte ens Sverige eller Irland (som inte varit i närheten av att vinna på 25 år). Men just då var det fruktansvärt jobbigt och direkt pinsamt. Slutade på 11:e plats i semifinalen.
Svenska bidrag i Eurovision – från sämst till bäst

17. The Ark, ”The worrying kind”, 2007

0
Det vore säkert fel att säga att Eurovision Song Contest blev dödsstöten för The Ark, men jag säger ändå att Eurovision Song Contest blev dödsstöten för The Ark. Deras bidrag ”The worrying kind” var en så usel glamrock-låt att de efter floppen i Finland valde att ta ett långt uppehåll. Först tre år senare, våren 2010, återvände bandet med ett nytt album för att i december samma år meddelade att man skulle lägga av. Slutade på 18:e plats.
Svenska bidrag i Eurovision – från sämst till bäst

16. Friends "Listen to your heartbeat", 2001

0
Tillsammans med Fame som tävlade 2003 känns Friends, Bert Karlssons dansband från Myråsen utanför Skara, som en fläkt från den gamla världen, när Sverige kunde skicka vilken skit som helst och ändå hamna i toppskiktet av Eurovision Song Contest. Kanske av respekt för den svenska pophistorien, kanske för att resten av Europa faktiskt var ännu sämre, hur som helst gjorde Kim Kärnfalk och Nina Inhammar det som förväntades av dem och lotsade Sverige till en klart anständig 5:e plats på Parken i Köpenhamn.
Svenska bidrag i Eurovision – från sämst till bäst

15. Robin Bengtsson, ”I can’t go on”, 2017

0
Minns inte vem det var som myntade ”Dressman-pop” men det är en klockren beskrivning av detta stela, charmlösa bidrag. Att numret börjar backstage där Svenljunga-Robin och hans dansare glider fram genom environgerna precis som Justin Timberlake gjort på en gala i USA något år tidigare är ingen förlåtande omständighet, tvärtom, det blir omöjligt att inte jämföra de båda och det är inget som Robin Bengtsson har något att vinna på. Nämnde jag rullbanden? Slutade på 5:e plats.
Svenska bidrag i Eurovision – från sämst till bäst

14. Fame, "Give me your love", 2003

0
Jessica Andersson från Trollhättan och Magnus Bäcklund från Kristinehamn började som ett dansbandsprojekt men gled snart över i en mer renodlad popduo, efter ett förslag av Bert Karlsson. Efter splittringen 2006 har Jessica Andersson gått vidare och blivit en av Melodifestivalens största profiler medan Magnus Bäcklund har jobbat som pilot och sjungit med Stadsmusikkåren i Västerås. Men här, i Skonto-hallen i Riga, lyckades de helt okej och slutade på en hedrande 5:e plats.
Svenska bidrag i Eurovision – från sämst till bäst

13. Eric Saade, ”Popular”, 2011

0
När låten väl hade fått sjunka in en stund stod det klart att Eric Saades låt från i år, ”Every minute”, är hans bästa Mellobidrag hittills, men det var med ”Popular” han fick tävla i Eurovision. Och det gick över förväntan för hans dansanta nummer. Med stompiga trummor, svart handske, vinröd skinnjacka och ett krossbart fönsterglas lyckades Saade charma Europa. Att sångrösten inte nådde hela vägen ska vi kanske tala tyst om. Slutade på 3:e plats.
Svenska bidrag i Eurovision – från sämst till bäst

12. Frans, "If I were sorry", 2016

0
Det är inte helt lätt att tävla på hemmaplan, något som Robin Stjernberg fick uppleva 2013 och unge Frans Jeppsson Wall erfor i Globen 2016, året efter Måns Zelmerlöws kross i Wien. Frans och hans märkligt sävliga bidrag ”If I were sorry” får nog sägas ha vunnit Mellon snarare i brist på konkurrens än tack vare egna meriter. Å andra sidan verkar just långsamma och lite obegripliga nummer ha varit temat för Eurovision detta år, då ukrainska Jamala vann med sitt krimtatariska folkfördrivnings-epos ”1944”. Frans slutade på 5:e plats.
Svenska bidrag i Eurovision – från sämst till bäst

11. Lena Philipsson, ”It hurts”, 2004

0
Orups catchiga refräng fungerar betydligt bättre på svenska än på engelska (som allt Orup har gjort), men Lena Philipsson är ett proffs och med sin rosa klänning och lagom utmanande stativföring blev det ändå till ett charmigt nummer. Mot Ukrainas yrväder Ruslana med sina djurhudar och stora trummor fanns såklart inte mycket att göra. Eurovision har ofta belönat det smaklösa (dock inte Martin Stenmarck och Malena Ernman) och i den konkurrensen kan Sverige ha svårt att hävda sig. Lena Philipsson slutade, det börjar kännas bekant nu, på 5:e plats.
Svenska bidrag i Eurovision – från sämst till bäst

10. The Mamas, ”Move”, 2020

0
Det är såklart lite orättvist att ta med ett bidrag som inte har tävlat i Eurovision på en sådan här lista, men det är ännu mer orättvist för The Mamas att de inte fick resa till ESC i Rotterdam efter sin succéartade seger i Mellon. Jag är övertygad om att trion hade lyckats alldeles förträffligt där – Loulou Lamotte, Ashley Haynes och Dinah Yonas Manna är som skapade för Eurovision – även om bidraget ”Move” saknar mycket av det tryck som de skapade tillsammans med John Lundvik i ”Too late for love” året innan.
Svenska bidrag i Eurovision – från sämst till bäst

9. Roger Pontare, ”When spirits are calling my name”, 2000

0
Jojk, schamantrummor och en buggande indian. Hörde jag kulturell appropriering? I så fall måste jag ha hört fel. Roger Pontare växte upp med sin mormor och morfar utanför Bockträsk och har själv samiskt påbrå, att han lyfter fram ursprungsbefolkningen i det här numret känns därför helt okej. Till skillnad från den där röda tofsen som han sportar i nacken, den känns bara Sigue Sigue Sputnik. Men, allt som allt, en lite bortglömd Globenklassiker i svenska Eurovision-sammanhang får man ändå säga. Slutade på 7:e plats.
Svenska bidrag i Eurovision – från sämst till bäst

8. Sanna Nielsen, ”Undo”, 2014

0
Efter bottennappet med Robin Stjernberg 2013 återgick Sverige till att skicka stora röster till Eurovision (Sanna, Carola, Loreen, Charlotte) och givetvis trycker Sanna Nielsen upp den här pampiga balladen i ESC-krysset. Att österrikiska Conchita Wurst med sin enorma röst och stora scennärvaro tryckte upp sitt bidrag ”Rise like phoenix” ännu lite hårdare och checkade i alla boxar som finns i ESC-communityts bingo var inte mycket att göra åt. När Sanna Nielsen efter sitt sjunde försök (!) till slut fick representera Sverige gjorde hon det med den äran. Slutade på 3:e plats.
Svenska bidrag i Eurovision – från sämst till bäst

7. Charlotte Perrelli, Hero”, 2008

0
Ofta när Sverige slutat i botten har jag inte haft några problem med det, vi har helt enkelt skickat kassa bidrag (hej Malena, Martin, Christer och ni andra). Men att det krävdes ett juryingripande för att rädda Charlotte Perrelli vidare från semin, där rövbidrag som Makedonien och Bulgarien enkelt seglade vidare, och att Fredrik Kempes och Bobby Ljunggrens galet peppiga diskoschlager sedan skulle finalsluta på 18:e plats i Belgrad – det är fan inte okej. Hör ni det, Europa? Hur tänkte ni? Avgå alla!
Svenska bidrag i Eurovision – från sämst till bäst

6. Tusse, ”Voices”, 2021

0
Nej, Tusse hade inte den starkaste rösten i årets Melodifestival och det är väl tveksamt om ”Voices” ens var den bästa låten. Men han lyfter verkligen numret och gör något alldeles speciellt med det här bidraget skrivet av rutinerade Joy & Linnea Deb, Jimmy "Joker" Thörnfeldt och Anderz Wrethov. Hur det går i Eurovision är såklart en öppen fråga, Tusse hör inte till de största favoriterna, men Sveriges vanliga femteplats borde inte ligga bortom rimlighetens gräns. Men någon segerkandidat är det inte.
Svenska bidrag i Eurovision – från sämst till bäst

5. Benjamin Ingrosso, "Dance you off", 2018

0
Detta är ett så snyggt nummer att Pernilla Wahlgrens pojk nästan förlorar matchen mot ljusrampen. Men bara nästan. Benjamin Ingrosso liksom flyter fram, både i kropp och röst, och hans ljusa stämma kommer verkligen till sin rätt här. Enda nackdelen är väl att hela numret känns som en musikvideo snarare än ett finalbidrag i Eurovison Song Contest. Som tittare känner man sig fascinerad snarare än inbjuden. Slutade på 7:e plats.
Svenska bidrag i Eurovision – från sämst till bäst

4. John Lundvik, "Too late for love", 2019

0
Det där med att stillsamt sitta och nicka lite med huvudet och kanske anteckna något, alltså att vara ”recensent”, fuck that! Jag blir lycklig som ett barn på julafton när jag lyssnar på John Lundvik och The Mamas och vevar med armarna i luften på ett synnerligen ocoolt sätt. Men strunt samma. Detta är verkligen en feelgood-låt som når långt utanför ESC-bubblan och som jag fortfarande kan trycka fram på mobilen när jag sitter på träningscykeln och svettas. Att tråkiga Nederländerna skulle smita hem med pokalen känns som en ren stöld. Slutade på 5:e plats.
Svenska bidrag i Eurovision – från sämst till bäst

3. Måns Zelmerlöw, ”Heroes”, 2015

0
Jag är fortfarande inte säker på att Måns hade den bästa låten i Wien 2015, men hans nummer var det klart snyggaste. Den där lilla streckade ballongpojken, Debbarnas (Joy & Linnea) catchiga refräng och Måns smittande charm ... Europa hade såklart aldrig någon chans. Jag var på plats i Wien och precis som i Baku tre år tidigare kändes det långt innan finalen ens var avgjord vartåt det barkade. Till och med de buttra ryska journalisterna verkade heja på Måns. Slutade på 1:a plats!
Svenska bidrag i Eurovision – från sämst till bäst

2. Carola Häggkvist, ”Invincible”, 2006

0
Övertänd finns inte i Carolas vokabulär – herregud vad hon sjunger! Trots att sångerskan dragits med röstproblem på grund av en seg förkylning blåste hon alla av scenen i Aten. Här fick Bobby Ljunggren och Thomas G:son äntligen till den perfekta Carola-låten, och att hon inte kunde upprepa vinsten från 1991 utan förlorade sin självklara förstaplats till ett par finska orch-troll säger allt om den här tävlingens oberäknelighet. Egentligen borde man inte bli upprörd. Egentligen borde man inte bry sig. Men jävla Finland! Carola slutade såklart på 5:e plats. Fast jag räknar det som en seger.
Svenska bidrag i Eurovision – från sämst till bäst

1. Loreen, ”Euphoria”, 2012

0
Med 18 stycken tolvpoängare (flest i ESC-historien) krossade Loreen allt motstånd i Baku. Inte ens de bullbakande babusjkorna som ryssarna slängde in som grus i maskineriet kunde stoppa Sverige den här gången. Thomas G:son och Peter Boström skapade ett Eurovisionmonster och tänkte helt rätt när man gav låten till Loreen, vars säregna stil och lite mystiska persona lyfte bidraget från att bara vara bra till att bli helt enormt. En låt och ett framförande som cementerade Sveriges status som kungligheter i Eurovision. Slutade på 1:a plats! (Noteras bör att min personliga favorit från samma år, Pastora Solers och Spaniens pampiga ballad ”Quédate Conmigo”, också skrevs av Thomas G:son.)
Svenska bidrag i Eurovision – från sämst till bäst

Måns Zelmerlöw och Petra Mede, ”Love love, peace peace”, 2016 (Bonuslåt utom tävlan)

0
Detta är ett svenskt bidrag utom tävlan men som ändå förtjänar en plats på den här listan. För nej, det var inte svenske Frans eller Ukrainas segrande Jamala som det snackades om efter finalen i Globen 2016. I Eurovisioncommunityt var det inte ens Justin Timberlakes överraskande gästspel med då helt nya låten ”Can’t stop the feeling” som träffade hårdast – det var Måns och Petras pausunderhållning. Fredrik Kempes låt och Edward af Silléns och Daniel Réhns text där mängder av dansare lyfte fram tidigare länders bidrag (den ryske rullskridskoåkaren, Hollands brinnande piano, de ryska babusjkorna, Polens smörstånkande kvinna, till och med Alexander Rybak själv dök upp) är fortfarande ESC:s mest älskade, hyllade och träffsäkra pausunderhållning.

ANNONS