Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jill Johnson tar med sin Anders Berglund och Sandviken Big Band på sin julturné. Pressbild.

Sväng och gravidsång i årets julshower

Julturnéernas säsong är här – och de kommer i nästan lika många former som snöflingorna från himlen. Medan Jill Johnson drar runt med storband sjunger Elisa Lindström duetter med sina stjärnkollegor. Dessutom gör Niklas Strömstedt sin allra första turné i julanda.

I takt med att glöggen värms, snön faller och handeln exploderar ger sig flera av Sveriges artister ut i landet för att sprida julstämning. Countryartisten Jill Johnson släppte förra året sin tredje julskiva "Christmas island" och i år tänker hon slå på stort.

Med sig ut på vägarna har hon både Anders Berglund och Sandviken Big Band.

- Det är en ganska unik konsert i Sverige, det är få artister som åker runt med ett helt storband. Jag tänker att det är väldigt amerikanskt med julmusik och storband, säger hon.

"Går inte värja sig"

De gamla klassikerna har Jill Johnson tolkat tidigare. Den här gången har hon i stället grävt djupare bland artister som Ella Fitzgerald och Frank Sinatra för att hitta låtar som må vara stora på andra sidan Atlanten, men som få svenskar känner till. Till det utlovar hon ett maffigt sväng.

- När man sitter i publiken framför orkestern går det inte att värja sig, oavsett om man är ett fan av den här musiken eller inte, säger hon.

Dansbandssångerskan Elisa Lindström kommer att uppträda tillsammans med Tommy Nilsson, Sofia Källgren och Magnus Carlsson i "Christmas night" med både duetter, enskilda framträdanden och gruppsång.

Även Elisa Lindström är aktuell med en egen julplatta, "Nu glittrar trädens kronor".

- För min del kommer det att bli väldigt mycket variation med en del klassiker och några låtar från min nya skiva, berättar hon.

"Lättare att sjunga gravid"

Elisa Lindström är havande, men något julmirakel lagom till den 24 blir det mest troligt inte.

- Turnén ligger väldigt bra, jag har precis passerat hälften av graviditeten så jag är inte orolig. Jag tycker nästan att det är lättare att sjunga när man är gravid. Man slappnar av, det är hormoner och sådant som påverkar kroppen, sedan får man jobba på ett annat sätt med magstödet, säger hon.

Förra året underhöll Niklas Strömstedt publiken på Grand Hôtel i Stockholm med 18 julspelningar – nu tar han med sig sitt band land och rike runt med några nya låtar på repertoaren.

"Ett ljus i mörkret" blir Strömstedts första julturné – och förutom musik blir det även julgranar, glitter och nostalgi.

- Jag tycker det är kul med prat mellan låtarna, jag reflekterar och minns lite kring tidigare jular, och om hur vi människor blir och beter oss och gör. Vi är lika, inte minst när det börjar dra sig mot jul, säger han.