Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Regissör. 45-åriga Anna Sjövall har fått ett fyraårigt förordnande som vd och konstnärlig ledare på Teater Halland.

Sjövall ny vd på Teater Halland

45-åriga Anna Sjövall tar över som chef på Teater Halland. – Jag har regisserat över 40 produktioner och har samlat på mig många idéer, säger hon.

Maria Ericsons förordnande går ut vid årsskiftet och då påbörjar Anna Sjövall från Tjörn sina fyra år vid rodret på teatern som finansieras av Region Halland.

– Målet är att ha fulla hus, men ett ständigt dilemma är att vi inte kan börja med att gissa vad publiken vill se. Då kan vi hamna fel. Vi som konstnärer måste börja hos oss själva och sedan fundera på vad i samhället vi vill fånga upp.

Klassiker eller nyskrivet?

– Både och, för att få en bredd. Det viktiga är i fall att veta varför vi måste spela en viss klassiker. På Teater Halland är det stora barn- och ungdomsteateruppdraget extra roligt. Där blir det ofta mycket nyskrivet, fortsätter Anna Sjövall.

Uppdraget som vd blir hennes första med det yttersta ansvaret för både budget och personalfrågor.

– Jag har varit konstnärlig ledare på Borås Stadsteater (2002–2003) och känner mig trygg med att även bli vd. Jag har gått flera ledarskapsutbildningar och som chef kommer jag att använda mig av de anställda som redan finns på teatern, säger Anna Sjövall och berättar att hon gillar att arbeta i grupp.

– Ja, man tänker smartare ihop och mina kollegor brukar säga att jag är en inkluderande person. Jag är alltid väl förberedd, men öppen för att ta in andras impulser.

I jakten på nya manus följer Sjövall förlagens utgivning.

– Det jag fastnar för måste ju vara bra skrivet med tydliga karaktärer och konflikter, men även haka tag och säga något om våra liv. Ofta väljer jag texter som jag inte riktigt förstår, för då får jag och skådespelarna en nöt att knäcka.

Anna är förstås medveten om att teaterns roll har förändrats.

– Jag ser fram emot att fortsätta att öppna upp teaterhuset för annat än föreställningar, så att det blir en angelägen plats för alla invånare. Nuförtiden finns det en förväntan på en annan delaktighet. Sedan måste vi även möta publiken på andra sätt än i teatersalongen.

Hon exemplifierar med pjäsen ”Allt blir bättre”, som hon satte upp i Göteborg på olika övergivna platser där det aldrig tidigare hade spelats teater.

Frågor om representation, exempelvis andelen kvinnliga dramatiker och utlandsfödda skådespelare, finns också på agendan.

Anna var med och grundade Tjörns sommarteater och har även arbetat i bland annat Malmö, Sundsvall och på Regionteatern Blekinge Kronoberg.

På Borås Stadsteater jobbade hon bland annat med Jan P Bordahl (Kultur- och fritidschef i Falkenberg) och Harald Tjelle (Kungsbacka teater).

– Jag minns clownprojekten på Teater Halland, har sett en av Lorca-föreställningarna och ser verkligen fram emot att lära känna Halland mer, säger Anna.

Teater Hallands styrelseordförande Bo-Gunnar Åkesson (M) tycker att det var en stimulerande utmaning att välja chef bland många kvalificerade sökande.

– Anna Sjövall har lång erfarenhet och gedigen utbildning. Hon brinner särskilt för teater för barn och unga. Vi tror att hon kan bygga vidare på den goda grund som Maria Ericson lagt och tillföra nya impulser och nya infallsvinklar utifrån sina egen erfarenhet och konstnärliga profil, berättar Åkesson i ett pressmeddelande.

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här