Sommarens slottsspel tar dig tillbaka till 1600-talet

Tänk om man kunde kliva in genom ett valv, och när man klev ut på den andra sidan öppningen var det som om man befann sig i en helt annan tid. Det är den känslan Ika Nord önskar att publiken skall få i det kommande slottsspelet, föreställningen ”Sensationer på slottet 1619” .
–Tänk att få omslutas av historien och få se hur det kunde se ut i Halmstad på 1600-talet, säger hon.

ANNONS
|

Repetitionerna har inte börjat ännu. Men planerandet inför sommarens evenemang på Halmstads slott är i full gång. Idén är att skapa en upplevelse för hela familjen som tar besökarna tillbaka till 1600-talet med genom sång, dans, musik och teater.

Det blir ett slottsspel i två delar där den första akten är en vandringsföreställning med olika stationer på borggården.

– Det kommer bli som att kliva in i en film helt enkelt. Som åskådare får man gå omkring, och inte sitta still med blicken fäst på en scen som man kanske är van vid annars på teater. Därefter kommer grindarna att öppnas till den vackra slottsträdgården där den andra akten utspelar sig i form av en picknick-konsert, med iscensatta fantasier kring den tidens stjärnor och händelser, säger regissören Ika Nord.

ANNONS

Läs också: Musikteatern som skildrar kungamötet 1619

Ambitionen är att få bjuda på en historisk upplevelse för hela familjen. Teater är ett sätt att berätta om 1600-talet, men det blir också en marknad med smaker från Halland, aktiviteter och ponnyridning. Dessutom kommer Obanteatern och spelar för barn och familj, en komisk fantasi om det historiska mötet mellan den svenske och den danske kungen på Halmstad slott år 1619.

– Jag tror att oavsett vad man har för förkunskaper om tiden, kommer man att känna sig uppfylld och upprymd, säger Ika Nord och fortsätter:

– Vi har den stora lyckan att få presentera många lysande stjärnor på slottet!

Samtidigt avslöjar hon att operasångaren Rickard Söderberg och skådespelaren Joakim Nätterqvist är del av ensemblen som består av professionella och amatörer i skön samverkan.

Flera av de amatörteatergrupper som finns i Halland kommer att finnas med i uppsättningen. Däribland Hallarnas skådespelarlag, Laholms Sommarspel, Maskrosteatern från Falkenberg och teatergruppen ”Stjärnan”, som består av personer med olika funktionsvariationer.

Även Studiefrämjandet kommer att delta med Arvsfondsprojektet Kulturfrämjandet.

– Ett projekt som går ut på lajv och cosplay riktat till personer med funktionsvariationer och andra intresserade, säger Ika Nord.

Förutom manus och innehåll är föreställningen, precis som allt annat just nu, beroende av hur coronasituationen ser ut.

ANNONS

– Vi är fullkomligt medvetna om vilka risker som finns och vi måste naturligtvis anpassa oss efter alla restriktioner. Eftersom att många av de som är med i projektet tillhör en riskgrupp, så går det inte att vara nonchalant på något sätt. Kanske blir det så att publiken får gå i mindre grupper om fem eller åtta personer. Vi förhåller oss helt och hållet till vad som gäller och iakttar alla försiktighetsåtgärder allteftersom de förändras, säger Ika.

Läs också: Kungamötet ska spelas under tre somrar till

Hon berättar också att den ursprungliga tanken var att föreställningen skulle ha ägt rum redan förra sommaren, men på grund av coronapandemin fick allt ställas in. Något som var tråkigt, men också medförde någonting bra.

– Vi har kunnat fördjupa tankar och utveckla idéer. Får vi möjlighet att visa upp detta i sommar kommer det verkligen bli både roligt, spännande och vackert.

Halmstad Slottsspel produceras av Hallands Bildningsförbund med stöd av Halmstads kommun och Kulturfrämjandet, och kommer, som det ser ut nu, att ha premiär den 2 juli och spelas totalt åtta gånger 2–11 juli.

Medverkar i projektet gör:

Joakim Nätterqvist

Rickard Söderberg

Axel Cronés Orkester

Obanteatern

Hallarnas Skådespelarlag

Halmstads Kammarkör

Kvartersteatern

Laholms Sommarspel

Maskrosteatern

Teatergruppen Stjärnan

Med flera!

ANNONS