Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Seriöst och absurt i Gravepjäs

Angelica vill ha ett piano men får ett kylskåp. Vi får möta henne i Elsa Graves familjedrama ”Isskåpet” som har premiär 1 februari på Kulturhuset. HP var med på en repetition.

Det är första gången som alla skådespelare samlas, vilket märks. Flera sneglar ner mot sina manus och det uppstår många spontana skratt när de uttalar sina repliker.

Ett exempel är när en man plötsligt får ont lite överallt, och hans fru säger att han älskar sina smärtor som om de vore ”rika och sällsynta släktingar” (tydligen fanns det manliga martyrer redan 1952 när ”Isskåpet” skrevs).

Regissören Margareta Ek menar att pjäsens tema är tidlöst.

– Elsa Grave var allergisk mot konventioner och det visar hon här på ett seriöst, men samtidigt komiskt sätt. Pjäsen är vid flera tillfällen absurd och har ett lyriskt språk, Elsa var ju poet.

För att sätta upp ”Isskåpet” har Margareta Ek skapat en ensemble där många har spelat i hennes tidigare uppsättningar och andra har anknytning till Dramalogen. Dessutom medverkar rikskändisar som komikerna Josefin Johansson och Emma Knyckare.

– Alla har anknytning till Halland, säger Margareta.

En av aktörerna är Elin Englund i huvudrollen som Angelica.

– Hon har fastnat i enformigt mönster med man och barn, men vill gå vidare i livet. Angelica har fått ett isskåp (läs: kylskåp) trots att hon hellre vill ha ett piano, och hon liknar sig själv vid skåp, säger Elin.

Angelicas väninna Alva gestaltas av Josefin Johansson:

– Hon försöker stötta Angelica i beslutet att bryta upp ur vardagen. Men samtidigt längtar Alva själv efter att leva i ett äktenskap, säger Josefin som – förutom ”Isskåpet” – är aktuell på flera andra plan.

Hon är nominerad som årets kvinnliga komiker, hon är ny programledare i ”Smartare än en femteklassare” och i fredags kunde vi se henne vinna i Sveriges populäraste tv-program ”På spåret”.

Du äv väl van att skriva din text själv. Hur är det att jobba efter någon annans manus?

– Spännande, och replikerna får ett helt annat innehåll när vi träffas så här, och man får höra dem uttalas.