Veteran. Bo Lindblom spelar en av rollerna i pjäsen ”En värld att leva i”. Bo bidrar med personliga historier från sin tid i Amnesty International där han har varit engagerad i hela 44 år.
Veteran. Bo Lindblom spelar en av rollerna i pjäsen ”En värld att leva i”. Bo bidrar med personliga historier från sin tid i Amnesty International där han har varit engagerad i hela 44 år.

En föreställning om kampen för människovärdet

Fyra personer som kämpat för mänskliga rättigheter och deras historier. Det ligger till grund för pjäsen ”En värld att leva i”, som ges på Kulturhuset i morgon kväll. – Vi vill visa att vanliga människor kan göra skillnad, säger Bo Lindblom, som är en av skådespelarna.

ANNONS
|

1983 bodde El Salvadors första kvinnliga politiker i Halmstad(!) Författaren Bo Lindblom från Ränneslöv träffade Marianella García Villas i samband med en föreläsning i Figarosalen. Villas som gått i landsflykt var där i egenskap av ordförande för El Salvadors kommission för mänskliga rättigheter och Bo Lindblom var aktiv i Amnesty International.

– Jag bad henne att hon inte skulle åka hem till El Salvador eftersom vi visste att hon fanns med på arméns "dödslista". Men hon var djupt religiös och kände ett kall från en högre makt att återvända till hemlandet. Senare fick vi veta att hon blivit gripen av regimen och torterad till döds, berättar Bo Lindblom.

ANNONS

Historien är ett av flera människoöden som tas upp i pjäsen "En värld att leva i". Föreställningen bygger på intervjuer med medlemmar i Amnesty International som bandats och bearbetats för scenen.

Just historien om Marianella García Villas är en mörk fläck i organisationens historia, då militären i El Salvador utmålade henne som gerillasoldat och anklagade henne för att ha deltagit i ett attentat som inträffade samtidigt som Víllas bodde i Halmstad.

– Jag gick i taket eftersom Amnesty inte vågade gå ut och dementera uppgifterna. Det finns de som menar att man skadar en organisation genom att redovisa dess misslyckanden, men jag är av rakt motsatt åsikt, säger Bo Lindblom.

Han poängterar dock att det finns flera betydligt ljusare historier i "En värld att leva i". Berättelser om när man lyckats göra bra saker för utsatta människor.

– Pjäsen ger en bild av Amnestys verksamhet. Den visar att det går att göra motstånd mot övergrepp, att man kan gripa in mot orättvisor och få resultat. Många suckar bara om "världens elände" när de ser på nyheterna, men det här är helt vanliga människor som bestämt sig för att göra något och lyckats.

Bo Lindblom skådespelar alltså som sig själv i pjäsen. De övriga tre vars intervjuer pjäsen bygger på står inte själva på scen. Men de spelas samtliga av personer med liknande erfarenheter. Det är laholmarna Gunaino Enquist och Åke Sintring samt Karin Schön från Halmstad som gör Bo sällskap på scenen.

ANNONS

I samband med föreställningen kommer det finnas en fotoutställning i Kulturhusets foajé med bilder av de verkliga personerna som pjäsen handlar om.

Är en dokumentär pjäs som skrevs i samband med föreningen Amnestys 50-årsjubileum under 2011 av dramatikern Hedda Krausz Sjögren och regissören Jonas Jarl. Pjäsen är baserad på intervjuer med fyra medlemmar (Ros-Marie Asker, Bo Lindblom, Lars-Åke Augustsson och Rona Morän) i Amnesty International.

De spelas i sin tur av Gunaino Enquist, Karin Schön, Åke Sintring och Bo Lindblom.

Föreställningen ges på Kulturhuset i Halmstad i morgon tisdag 9 april.

ANNONS