Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Pilsner & penseldrag" spelas på Vallarnas Friluftsteater i Falkenberg 1 juli–12 augusti och åker sedan på Sverigeturné. Pressbild.

Söderkisar intar Falkenberg i sommar

Ett klassiskt lustspel om musikaliska söderkisar återuppstår och får nytt liv på Vallarnas Friluftsteater i Falkenberg i sommar.

Det börjar dra ihop sig till premiär för "Pilsner & penseldrag", som är en bearbetning av teatermannen Gideon Wahlbergs lustspel "Grabbarna i 57:an". Den kan ses som en andra uppföljare till Wahlbergs klassiker "Söderkåkar", som blev en dundersuccé när SVT gjorde tv-serie av den 1970.

- Man gjorde uppföljare redan på den tiden när något gick hem hos publiken, och precis som nu blev uppföljarna kanske inte lika bra, konstaterar skådespelaren Siw Carlsson, som spelar Moster Malvina.

Trots det kan den som går och ser "Pilsner & penseldrag" räkna med en underhållande sommarfars, fortsätter hon, inte minst eftersom föreställningen bjuder på mycket sång och musik.

- Publiken ska inte gå härifrån och grubbla, de ska gå härifrån med glatt humör, säger Siw Carlsson. Det är så mycket elände i världen just nu, och det vill vi för några timmar få publiken att glömma.

Sugen att stå på scen

"Grabbarna i 57:an" hade urpremiär på Södermalm i Stockholm 1935, men den stora publiken upptäckte lustspelet först 1978, när det gick som tv-serie. Rollerna gjordes då av bland andra Bert-Åke Varg, Sune Mangs och Karin Kavli. När rollfigurerna nu drar västerut är det i stället Jojje Jönsson, Siw Carlsson och Claes Månsson mer flera som syns på scen.

- Jojje Jönsson och Lars Classon har bearbetat texten och kokat ner Wahlbergs lustspel till själva essensen, det är en varm historia med mycket humor, säger skådespelaren Claes Månsson.

Senast Claes Månsson stod på Vallarnas scen var 2015, då i rollen som förvirrad kyrkoherde. Nu axlar han rollen som plankstrykaren Fabian "Fabbe" Karlsson.

- Jag känner mig sugen på att stå på scen igen, det är fantastiskt att den känslan fortfarande kan infinna sig, säger Claes Månsson.

Fortsätter locka storpublik

"Pilsner & penseldag" spelas i sommar på Vallarnas friluftsteater, därefter flyttar man in på Lisebergsteatern för att sedan ge sig ut på en Sverigeturné som sträcker sig fram till mitten av december.

- Som skådespelare är det skönt att få komma inomhus, där är det full fokus på scenen och man kan dra ner spelet, säger Siw Carlsson. Publiken som ser oss inomhus får egentligen se en bättre föreställning.

Vallarnas Friluftsteater fortsätter att locka storpublik med sina tillbakablickande lustspel, och det finns inget som tyder på att intresset är på nedåtgående.

- Jag tror att det hos många finns en längtan tillbaka till vad man i dag tror var en mindre komplicerad tid, säger Claes Månsson.