Operasångaren Rickard Söderberg sätter upp en lättsam men maktkritisk "Läderlappen" i Ystad. Arkivbild.
Operasångaren Rickard Söderberg sätter upp en lättsam men maktkritisk "Läderlappen" i Ystad. Arkivbild.

Rickard Söderberg i maktkritisk "Läderlappen"

Den klassiska operetten "Läderlappen" flyttas från Wien till Ystad, med en nyskriven text som har tagit intryck av metoo.

ANNONS
|

En kostymorgie, en röstfrossa, och ett glädjepiller med strössel av allvar.

Så beskriver operasångaren Rickard Söderberg sin nya uppsättning av den frejdiga operetten ”Läderlappen”, som sedan urpremiären i Wien 1874 har blivit ett av historiens mest populära operaverk.

Musiken skrevs av Johann Strauss den yngre, och librettot av Karl Haffner och Richard Genée, och redan då toppades den burleska dryckeshumorn med en skvätt maktkritik: ”Mycket kan spolas ner med champagne; därför låter furstarna aldrig folket törsta.”

"Städat ut det mossiga"

Men enligt Rickard Söderberg finns ännu en hel del utdaterat material i pjäsen, så han har skrivit om manuset, tagit in ny musik och uppdaterat persongalleriet.

ANNONS

- Vi har städat ut det mossiga, trötta och gubbiga till förmån för det samtal vi har inom teatervärlden i dag, som grundar sig i metoorörelsen: om vem som ska få ta plats, om vem som har makten. Vi vill inte ha några 1800-talsgubbar och deras dask i rumpan-grejer.

Originalet är en munter förväxlingskomedi som till stor del utspelas i Wien under nyårsnatten 1899. Förklädnader låter rollfigurerna spela någon de inte är, men i sista akten träder bedrägerierna fram i ljuset.

- Det handlar om Rosalinda och Eisenstein, ett adelspar som utan att tänka använder sin makt på ett helt vidrigt sätt. Och som till slut ställs till svars för det.

Fler kvinnliga roller

Pjäsen har premiär den 29 juni på Ystads teater, i arrangemang av Kammaropera syd. De satte upp en mer tidstrogen ”Läderlappen” redan för tre år sedan, men denna gång är handlingen förflyttad till 1700-talet och en stor fest i Ystad, dit Lovisa Ulrika och Gustav III har bjudit den skånska adeln.

ANNONS

Flera kvinnliga roller har tillkommit, som häxan, återlåterskan och pottömmerskan, och utöver Rickard Söderberg själv medverkar bland andra Laine Quist, Ewa Fröling och Susanne Resmark. Han utlovar större ekonomiska muskler och mod än i den förra uppsättningen, samt ”öronbedövande skönsång”.

Operettens titel refererar till en festbesökares fladdermusdräkt, så något läder blir det inte. Däremot meterbreda krinoliner – de underkjolsstrukturer som ger klänningarna en klockform – och spektakulära pompadourperuker med båtar, fåglar, burar och fruktfat. Och det allvarliga temat till trots så rör det sig om en fars.

- Det är en operett, så musiken är behaglig och glad. Det blir klapp och skratt till de största frågorna.

TT

Fakta: Rickard Söderberg

Rickard Söderberg, född 1975 i Halland, är operasångare och regissör.

Utbildad pianist vid Musikhögskolan i Göteborg, och sångare vid Operaakademiet i Köpenhamn.

Knuten till Malmö opera, där han bland annat har medverkat i "Rebecca", "Doktor Zjivago", "Madame Butterfly", "Rosenkavaljeren", "Lear" och "Carmen".

Har även medverkat flitigt i tv, bland annat i "Så ska det låta" och "Melodifestivalen", och som samhällsdebattör.

Fakta: "Läderlappen" på Ystads teater

"Läderlappen", med musik av Johann Strauss den yngre och libretto av Karl Haffner och Richard Genée.

Regi: Niklas Riesbeck. Biträdande regissör och koreograf: Melker Sörensen. Dirigent: Jonas Samuelsson. Text: Rickard Söderberg. Dramaturgi: Rickard Söderberg, Jonas Samuelsson och Laine Quist. Arrangemang: Nils-Petter Ankarblom. Medverkande: Rickard Söderberg, Ewa Fröling, Laine Quist, Ellinor Fryklund, Karolina Andersson, Jakob Högström, med flera.

Premiär 29 juni, och totalt 12 tillfällen till och med 8 juli.

Fakta: Kammaropera syd

Förening för amatöropera som bildades 2011, och som sedan 2014 har drivit sommarscen på Ystads teater.

Samarbetet med Rickard Söderberg inleddes 2013 med en turnerande uppsättning av Händels "Alcina", och har sedan dess inkluderat Franz Lehárs "Glada änkan" – precis som "Läderlappen" en wieneroperett – och nyskrivna "Teaterhotellet".

ANNONS