Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utmärkt som högläsning en regnig sommardag

Böcker

Ingelin Angerborn: ”Tredje tecknet” (Rabén & Sjögren)

Olivia försöker verkligen njuta av sommarlovet, men det är inte så lätt nu när hennes bästa kompis Sonja blivit ihop med Milo, som Olivia också är kär i.

Men efter en dag på stranden hittar hon en konstig nyckel i sin badväska och plötsligt börjar mystiska saker hända omkring Olivia. Hon ser nyckelpigor överallt, får konstiga drömmar och tycker sig känna en märklig närvaro i sitt rum, även då det bara är Olivia hemma.

Till och med katten Smilla börjar bete sig underligt, som om hon ser saker som människorna inte ser. Betyder allt det där egentligen något, eller är det bara hennes fantasi som skenar iväg med henne?

Vare sig du tror på spöken eller inte så är det svårt att inte bli påverkad av stämningen i ”Tredje tecknet”. Angerborn målar upp ett fantasieggande mysterium som Olivia måste lösa, där små detaljer ger viktiga ledtrådar och ingenting kan avfärdas som en tillfällighet. Det blir lite av en deckargåta mitt i allt det kusliga, vilket bidrar till spänning på flera plan.

Att Olivia är adopterad borde kanske inte vara en stor grej, men det finns ändå förhållandevis få böcker där barn med annan hudfärg och bakgrund får vara huvudpersoner.

Olivias egen historia vävs också in i spökhistorien på ett snyggt sätt. Språket är lättläst och tydligt utan att för den delen bli platt och författaren har hittat en ton som passar för såväl barn i slukaråldern som de lite mer lässvaga.

Boken funkar säkert fint även som högläsning för både barn och vuxna. Passar utmärkt att samlas kring en regnig sommardag.