Utbytesstudent brottas med svåra frågor

ANNONS
|

Ett år som utbytesstudent kan vara en fantastisk erfarenhet i en ung människas liv. Det är i alla fall vad My hoppas på när hon beger sig till USA.

För henne är resan lika mycket en flykt som ett äventyr, men saker och ting blir inte riktigt som hon hoppats på.

Den lilla staden Owensville i Missouri verkar vara så långt ifrån Sverige som det går att komma och Mys värdmammas syn på världen är minst sagt inskränkt. Trots det vägrar My ge upp. Hon ska fixa det här, något annat alternativ finns inte.

ANNONS

Kulturkrockarna duggar tätt i Moa Herngrens första ungdomsroman som sin titel till trots är långt från en highschool-film.

Framför allt ger den en bild av USA som får det att krypa i skinnet av obehag. Hur ska en utbytesstudent från Sverige egentligen förhålla sig till den öppna rasism som frodas i staden, utan att för den delen stöta sig med dess invånare?

Går det ens att berätta att henne bästa vän är adopterad från Afrika, eller att My själv varken är döpt eller tror på gud? Är det verkligen rätt att försöka smälta in till varje pris, att ta seden dit man kommer även då seden i fråga känns fel?

My brottas ständigt med en mängd frågor utan att finna några tydliga svar.

Moa Herngren skildrar My på ett mycket trovärdigt och omtänksamt sätt. Det finns något mjukt och sårbart i My som ständigt ligger under ytan, även då hon försöker visa upp en skinande och hel fasad, vilket gör det lätt att relatera till henne.

Framför allt är det här en berättelse om att hitta sig själv, om att söka efter en identitet på fria villkor, utan att behöva ta hänsyn till omvärldens krav och förhoppningar.

ANNONS
ANNONS