Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Ungdomsroman som ger mersmak

Litteratur

Christoffer Carlsson
Oktober är den kallaste månaden

(Lilla Piratförlaget/Gilla Böcker)

I en enslig bygd kallad Varvet bor sextonåriga Vega med sin mamma. Hennes pappa är död och hennes bror Jakob har flyttat till en gammal husvagn i bygdens utkant.

I Varvet känner alla varandra, och även om man har sina fejder håller man ihop mot utbölingar. Så när en polis kommer och ställer frågor om Jakob börjar Vegas varningsklockor att ringa. Vad har hänt? Är Jakob inblandat i något kriminellt?

Vega kan inte låta bli att bli engagerad och snart är hon indragen i en härva av otäcka händelser. Men i Varvet gör man det man måste för att skydda de sina.

”Oktober är den kallaste månaden” är ex-hallänningen Christoffer Carlssons första bok för unga läsare, efter fem romaner för vuxna.

Någon deckare i reell mening är det dock inte, även om handlingen kretsar kring ett brott. Snarare handlar det om identitet och lojalitet.

Uppväxten på den lilla orten präglar Vega och som hon själv uttrycker det går allting i arv. Vem du kommer att bli är så gott som förutbestämt.

Miljön känns igen från 30-årige Christoffer Carlssons tidigare böcker, till exempel ”Den enögda kaninen”, och är både klaustrofobisk och fascinerande. Det finns många mörka hemligheter i Varvet och när Vega börjar rota dyker mer och mer upp.

Författaren och kriminologen från Simlångsdalen vet precis hur han ska bygga sin berättelse.

Det är svårt att slita sig när man väl börjat läsa och han har ett språk som lämpar sig väl för genren.

Det är bara att hoppas att Christoffer skriver fler ungdomsromaner framöver.