Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Tankeväckande om livet efter katastrofen

Ungdomsroman.

Världen har gått under och nästan alla människor har dött i en mystisk feber. Men Ante klarade sig.

Nu bor han under en presenning i skogen, äter svamp och nötter och försöker klamra sig fast vid livet trots att det blir allt svårare för varje dag.

Då dyker Ella och Hedvig upp, två överlevande som bosatt sig på en stadsbondgård. De låter Ante flytta in. Men räcker det med mat och tak över huvudet för att allt ska vara okej igen?

”Spring så fort du kan” är en fristående fortsättning på ”En sekund i taget” som kom förra året.

Sofia Nordin har skapat en postapokalyps helt utan zombies. I stället är det en lågmäld berättelse om tre ungdomar som befinner sig i en extrem situation.

Många teman går igen från första boken, som sökandet efter en identitet i en miljö där allt du kände till inte längre har någon relevans. Men här dyker också kärlek och sex upp som ämnen.

Det är inte okomplicerat att vara den ende tillgänglige killen i lämplig ålder.

Det märks att det här är en mellanbok (en uppföljare är att vänta), massdöden är redan över och dramatiken fokuserar i stället på relationerna mellan de överlevande. Moraliska beslut måste tas och i slutändan handlar det om vilken sorts person du vill vara.

En som hjälper, även då det innebär nackdelar för dig själv, eller en som bara ser till sin egen överlevand. Det är inte riktigt lika spännande som i första boken, men desto mer tankeväckande.

Camilla Jönsson