Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En t-shirt med motiv från omslaget till "Damn the torpedoes" med Tom Petty and the Heartbreakers.från 1979. Arkivbild.

"Petty var en osviklig drömmare"

Tom Petty är död, 66 år gammal. Fans och musikälskare över hela världen minns en rockstjärna som stod för drömmar och värme snarare än förändring.

Henrik Burman, som är tv-producent och regissör på SVT Kultur, kallar Tom Petty för den viktigaste och största inspirationen i sitt liv.

- Han var en osviklig drömmare. Han hade ett känslomässigt djup i sina sånger och sitt låtskrivande som han alltid någonstans studsade mot vajande solblekta palmer längs en never ending road trip i varmt motljus längs Pacific Coast Highway. Han var expert på att bygga den världen och på att ta med mig dit, säger han.

Henrik Burman var 12 år när han såg Tom Petty live för första gången. Då, i Globen 1992, spelade idolen ungefär samma sorts traditionella rock med texter om drömmare och rebeller som han spelade på 70-talet. Och som han fortsatte spela fram till sin död.

"Extremt rak linje"

Just där låg hans styrka, menar Henrik Burman.

- Hans omisskänneliga uttryck, hur han skrev tidlösa hits. Förmågan att förnya sig i det lilla. Skärpan och tydligheten i allt han gjorde. Den extremt raka linjen genom en fyrtio år lång karriär finns ingen jämförelse med. Tråkigt? Ja, kanske någon gång ibland.

Pugh Rogefeldt är en av de svenska artister som jämförts med Petty. Kanske oftast i samma andetag som Rogefeldts supergrupp Grymlings. Bandet bildades 1990, ungefär samtidigt som Pettys supergrupp Traveling Wilburys.

- Det är en jämförelse man får vara stolt över, helt klart. Tom Petty representerar för mig en väldig gitarrock som jag tycker mycket om. Den är väldigt amerikansk och går inte att hitta i Europa. Jag har säkert inspirerats av honom, men troligen omedvetet, säger han.

- För mig är han en ganska ljus, vänlig och hoppfull röst i en rockvärld som annars kan vara ganska skarp och hård.

Gessle om mötet

Ett annat stort Tom Petty-fan är artisten Per Gessle.

"Den bäste av de bästa är borta. Så sorgligt", skriver han på Twitter.

2012 berättade han för TT om ett möte med stjärnan, i Amsterdam kring 1989–90.

- Roxette gjorde tv-intervjuer på en slottsgård och Tom Petty stod i ett fönster några trappor upp. Och han skrek "I love your record!" vilket fortfarande gör mig glad, sade han då.