Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Benke Rydman regisserar den nyskrivna musikalen ”The One” med bland annat sångerskan Janice Kamya Kavander som dansare.
Benke Rydman regisserar den nyskrivna musikalen ”The One” med bland annat sångerskan Janice Kamya Kavander som dansare. Bild: Caisa Rasmussen/TT

Nyskrivna musikalen "The one" har dans i fokus

En helt ny svensk musikal, "The one", ser dagens ljus i höst. Bakom projektet står Fredrik "Benke" Rydman och musiken skrivs av välkända låtskrivare som Miss Li och Linnea Deb.
Sångerskan Janice spelar en av huvudrollerna – som dansare.
– Alla utmanar sig själva i den här föreställningen, säger hon.

Fredrik "Benke" Rydman beskriver "The one" som ett "hjärteprojekt" och en kärleksförklaring till dans. Handlingen utspelas på en audition och speglar unga dansares tillvaro i en värld där dans har blivit en allt ensammare syssla.

– Jag upplever att dansvärlden ser väldigt annorlunda ut i dag och det har varit min ingång. När jag började med Bounce så var gruppen allt, medan det är en väldigt individuell värld vi lever i numera, säger han.

De unga dansarna tävlar om att bli "The one", ett begrepp vars betydelse omformas under själva föreställningen.

– Alla tänker att "Om jag bara blir 'the one' så kommer allt att lösa sig." Varje dansare i musikalen har sina problem.. Manuset bygger på intervjuer med unga dansare som vi har genomfört, säger "Benke" Rydman.

Ingen dansare

Han är en av Sveriges mest kända koreografer, drev tidigare danskompaniet Bounce och har skrivit låttexter och manus tillsammans med Åsa Lindholm, dramatiker och regissör som bland annat verkat vid Stockholms Stadsteater.

Janice spelar dansaren Nina, som har en privilegierad bakgrund men är trött på att placeras i balettfacket. Sångerskan hade nyligen en av huvudrollerna i "The playlist", tv-serien om Spotifys tillkomst, men att dansa inför publik ser hon som en ännu större utmaning.

– Jag identifierar mig inte som dansare, även om jag har dansat massor och verkligen brann för det när jag var yngre. Men själva passionen försvann – att bli placerad i olika fack som ung kan döda mycket av ens lust och självkänsla, säger hon.

Fredrik "Benke" Rydman flikar in:

– Du är skitbra på att dansa, men jag förstår att du inte ser dig själv som det.

Meltzer och "Jerka"

Förra våren satte man upp "The one" i workshop-form och framförde manuset, låtarna och koreografin inför publik. Även om premiären sker först i september och repetitionerna inleds i augusti ses hela gänget någon gång i veckan för avstämning.

Förutom Janice och Christine Meltzer spelas några av rollerna av Melodifestivalen-artisterna Alvaro Estrella och Isa Tengblad samt Erik "Jerka" Johansson känd från "Bonusfamiljen".

– Christine spelar producent och "Jerka" är koreografen. Han är inte jag, men det är en person som har varit dansare och längtar tillbaka, säger Rydman.

Höga ambitioner

Den nyskrivna musiken har komponerats av ett gäng låtskrivare med Linnea Deb i spetsen. Hon ligger bakom tre vinnarlåtar från Melodifestivalen: "You" med Robin Stjernberg, "Heroes" med Måns Zelmerlöw och "Voices" med Tusse.

Ambitionerna är höga och Fredrik "Benke" Rydman hymlar inte med att han har höga förhoppningar på projektet.

– Klart jag vill att det ska bli en internationell storproduktion och något som många tänker på när de hör ordet "dansmusikal", säger han.

"The one" får urpremiär på Cirkus i Stockholm den 14 september.

Fakta: De medverkar i "The one"

Ensemble: Alvaro Estrella, Amelis Riquelme Nicoletti, Christine Meltzer, David Fridholm, Emilio Araya, Erik "Jerka" Johansson, Isa Tengblad, Janice Kamya Asante, Marcus Møller, Victoria Pérez

Musik: Göran Werner, Nea Nelson, Marcus Svedin, Richard Schultzberg, Niklas Pettersson, Miss Li, Sonny Gustafsson, Linnea Deb, Joy Deb, Anton Hård af Segerstad, Ms Williams, Lukas Nathanson, Natali Noor, Kristofer Nergårdh, Sanken Sandqvist

Låttexter: Linnea Deb, Fredrik "Benke" Rydman, Åsa Lindholm, Marcus Møller