Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Nike Sellmar tar hem vinsten i kvällens 'Idol'-final.
Nike Sellmar tar hem vinsten i kvällens "Idol"-final. Bild: Claudio Bresciani/TT

Nike Sellmar vinner "Idol"

Hon har varit segertippad från början och visade sig leva upp till de högt ställda förväntningarna. Nike Sellmar är vinnaren av "Idol" 2022.
– Det känns jättehäftigt, säger hon till TT efter att ha framfört vinnarlåten i direktsändning.

Det var en något mållös vinnare som tog emot folkets jubel inne i Tele2 Arena. Trots favoritskapet tog hon aldrig ut segern ur förskott, säger hon.

– Det spelade ingen roll för mig vad som hände. Jag är så stolt att ha tagit mig hit, så det fanns ingen oro. Det var min känsla när jag var på scenen och det gjorde att jag kunde leverera.

Tappade text

Genom hela "Idol"-resan har Nike Sellmar hyllats av juryn. Samtidigt har hennes blandning av country och rock gått hem i stugorna. Och den Stockholmsbördiga sångerskan förklarade att hon njöt i fulla drag av att stå på scen inne i Tele2 Arena.

– Det är någonting speciellt att få uppleva det här och verkligen känna "Fan, folk är här för att kolla på mig", sade hon efter sin andra låttolkning, Bob Dylans "Make you feel my love".

Hennes motståndare Albin Tingwall fick också ta emot juryns hyllningar – men var själv missnöjd med sin första insats.

– Jag tappade text på ett ställe jag verkligen inte trodde att jag skulle tappa text på. Lamporna psykar mig, sade han efter att ha sjungit Harry Styles "Falling".

Men jurymedlemmen Katia Mosally uppmanade honom att inte lägga för stor vikt vid missen.

– Du tappade texten – men det spelade ingen roll. Inför hela Tele2 Arena ska jag göra det officiellt, vill du jobba med mig? sade Mosally, som till vardags jobbar på skivbolaget Capitol Records i Los Angeles.

En skakad Albin Tingwall tackade "ja" och fick senare i programmet revansch med Roxettes "It must have been love".

"Inget snack"

Den 19-årige tennisspelaren från Sigtuna hade aldrig stått på en scen innan han sökte till årets "Idol". Att då möta den rutinerade 27-åringen Nike Sellmar i finalen innebar att utgången var given på förhand, menar han.

– Det var ett väntat resultat. Det var inget snack om saken att Nike skulle ta hem det här. Redan i början visste jag att hon skulle stå som segrare – med all rätt. Hon är så pass bra. Det var skönt att inte behöva tänka på resultatet.

Öste lovord

Nike Sellmar hade nerverna under kontroll och var lika självklar på scenen som vanligt, enligt juryn.

– Det handlar inte om tur. Du är genuin, Nike, och det kommer du att komma långt på, sade Anders Bagge.

De andra medlemmarna öste även de lovord över hennes sånginsats och scennärvaro.

– Du är en skatt för det skivbolag som kommer att få jobba med dig. Du är tydlig, du jobbar hårt och du äger Tele2 Arena i kväll, sade Katia Mosally.

Kvällens gästartister var världsstjärnan Charlie Puth, Miss Li, armeniska Rosa Linn och till sist Benjamin Ingrosso.

Under Miss Lis framträdande sprang en person upp på scenen med en skylt med texten "Återställ våtmarkerna" – och blev snabbt bortförd av säkerhetspersonal.

"En person tog sig upp på scenen och det hanterades snabbt av personal på plats", säger Malin Knave, exekutiv producent på TV4 i ett uttalande till TT.

Nike Sellmar kan nu se fram emot ett skivkontrakt med Universal Music och ett första inbokat gig – på festivalen Lollapalooza i Stockholm. Men schemat är inte alltför uppbokat närmsta tiden, avslöjar hon.

– I morgon är det upp tidigt för "Nyhetsmorgon" och sedan är det "Idol"-turnén så småningom. Mer än så vet jag inte.

Albin Tingwall framförde Harry Styles låt 'Falling'.
Albin Tingwall framförde Harry Styles låt "Falling". Bild: Claudio Bresciani/TT
En person tog sig upp på scenen under sändningen.
En person tog sig upp på scenen under sändningen. Bild: Claudio Bresciani/TT
Årets 'Idol'-deltagare. Övre raden från vänster Sebastian Rydgren, Carmen Toubia, Klara Almström, Carolin Ellingsen, Vera Arkelid, Ruby Lindén och Luka Nemorin. Nedre raden från vänster: Julien Keeulen, Nike Sellmar, Albin Tingwall och Ida Hallquist.
Årets "Idol"-deltagare. Övre raden från vänster Sebastian Rydgren, Carmen Toubia, Klara Almström, Carolin Ellingsen, Vera Arkelid, Ruby Lindén och Luka Nemorin. Nedre raden från vänster: Julien Keeulen, Nike Sellmar, Albin Tingwall och Ida Hallquist. Bild: Claudio Bresciani/TT

Fakta: Låtarna i finalen

Låt 1: Eget val (En ny låt för publiken och idolen)

Nike Sellmar – "Happier than ever" av Billie Eilish

Albin Tingwall – "Falling" av Harry Styles

Låt 2: Da capo (En favorit i repris från säsongen)

Nike Sellmar – "Make you feel my love" av Bob Dylan

Albin Tingwall – "It must have been love" av Roxette

I slutstriden framför idolerna vinnarlåten "Anything you say", skriven av Ola Svensson, Jonas Jurström och Viktor Crone.

Fakta: Finalisterna i "Idol"

Nike Sellmar

Ålder: 27 år.

Bor: I Piteå.

Sjunger i finalen: "Happier than ever" av Billie Eilish, "Make you feel my love" av Bob Dylan och vinnarlåten "Anything you say".

Albin Tingwall

Ålder: 19 år.

Bor: I Sigtuna.

Sjunger i finalen: "Falling" av Harry Styles och "It must have been love" av Roxette samt vinnarlåten "Anything you say".