Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Storfavoriten Duncan Laurence från Nederländerna höll för trycket och vann Eurovision Song Contest 2019.

Nederländerna vann Eurovision Song Contest

John Lundvik var jurygruppernas favorit men storfavoriten Duncan Laurence höll för trycket. Nu står Nederländerna som segrare i Eurovision Song Contest.

John Lundvik och The Mamas låg bäst till efter att de 41 jurygrupperna sagt sitt, med Nordmakedonien och Tamara Todevska hack i häl. Men efter att publikens röster blivit räknade var det Duncan Laurence som stod som segrare.

- Jag vågade inte drömma om att vinna den här statyn. Det här är Eurovision Song Contest, allt kan hända, sade Duncan Laurence på presskonferensen.

Svenskhoppet John Lundvik hamnade till slut på sjätte plats med sin låt ”Too late for love" men precis innan Sverige fick publikrösterna var det inte klart om Lundvik eller Laurence skulle vinna.

- De tog ganska lång tid på sig. De borde inte skrämma upp oss så med flit. Man kan få en hjärtattack, sade Duncan Laurence.

Stolt över Lundvik

Han berättade också att han och John Lundvik har bytt telefonnummer för att skriva musik tillsammans.

- Om John hade vunnit hade jag varit stolt över honom, sade Duncan Laurence om sin svenske konkurrent och fortsatte:

- Även om jag hade varit nöjd om John hade vunnit, så är det här mycket bättre. Jag är ledsen John.

Laurence har länge tippats vinna årets upplaga av Eurovision Song Contest. “Arcade” är ett scenmässigt avskalat nummer där artisten sjunger och spelar piano. Bland låtskrivarna bakom “Arcade” finns bland annat svenske Joel Sjöö.

För den som vill se Eurovisionvinnaren live har han redan ett datum klart i Sverige. Den 13 december kommer han att spela på Debaser Strand i Stockholm.

I mellanakten gjorde Eurovision en “Så mycket bättre” och Conchita Wurst, vinnaren från 2014, tolkade Måns Zelmerlöws “Heroes”. Måns i sin tur tolkade Eleni Foureiras “Fuego” medan Eleni gjorde en bejublad version av ukrainska Verka Serduchkas “Dancing lasha tumbai”.

Politiska budskap

Kvällens skandal bjöd Islands antikapitalistiska bdsm-grupp Hatari på som höll upp palestinska halsdukar i sändning när de fick sina publikröster. De kan nu eventuellt bli diskade för att ha visat politiska budskap.

På plats var även popdrottningen Madonna, kvällen till ära klädd som en väldigt glittrig pirat med ögonlapp och allt. Stjärnan bjöd på en sakral version av sin hit “Like a prayer” och sjöng dessutom nya singeln “Future” tillsammans med rapparen Quavo.

Även Madonnas show var politiskt laddad. En av hennes dansare med palestinsk flagga kramade om en som bar israelisk flagga, rapporterade flera internationella medier. En uppmaning till försoning, kan tänkas. Madonna passade även på att peppa alla Eurovision-deltagarna.

- Ni är alla vinnare oavsett vad som händer. Att ta er hit var inte lätt, sade Madonna.

Men när konfettin lagt sig var det Duncan Laurence som stod som segrare i Tel Aviv.