Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Spotify anklagas för att ha fuskat med speciellt framtagna artister på sina listor. Svenska företaget Epidemic Sound säger att de ligger bakom artisterna och att alla avtal är i sin ordning. Arkivbild.

Musikföretag förnekar exklusivt Spotify-avtal

Flera medier anklagar Spotify för fusk och hävdar att strömningsjätten har tagit fram påhittade artister. Svenska Epidemic Sound berättar för Sveriges Radio att de ligger bakom artisterna – och att avtalet är i sin ordning.

På Spotifys egna, populära listor – med namn som "Ambient chill" och "Sleep" – finns flera artister som av olika medier påstås vara fejkade och framtagna av strömningstjänsten för att minska omkostnaderna, eftersom det kostar mindre i licenspengar. Många av artisterna har miljontals spelningar och finns endast på Spotify – inte andra musikplattformar – vilket är en stor grund till anklagelserna.

Det svenska musikföretaget Epidemic Sound berättar att de ligger bakom artisterna. Till SR:s Kulturnytt säger vd:n Oscar Höglund att många av upphovspersonerna är låtskrivare och producenter som inte vill figurera under eget namn.

Sajten Music Business Worldwide har spekulerat i om Epidemic Sound kan ha en gräddfil in på Spotifys spellistor.

Det förnekar Höglund.

- Vi har ett vanligt streamingavtal med Spotify där vi får royaltyersättning per stream, vi har inte något specifikt avtal som gör att vi skulle hamna på några spellistor, säger han till Kulturnytt.

I ett uttalande förnekar Spotify anklagelserna om att strömningstjänsten själva ska ha tagit fram så kallade fejkartister och lagt in dem på sina spellistor.