Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Youtube-fenomenen Solala fick Teatern i gungning

Publiken var helt med på noterna och fick även själva medverka på en trestämmig allsång när killarna i gruppen Solala besökte Laholms teater på fredagskvällen.

Göteborgsbandet Solala, med Olle Bergel, Anders Gabrielson och Jens Lindvall bildades för elva år sedan. Eller, vi kan säga tio år, för det låter sexigare. Åtminstone enligt gruppen själva. För den som inte känner till dem får man en bra bild av dem under deras konsert, för det är mycket mellansnack, skämt och gnabbande grabbarna emellan.Och vilken genre av musik man än gillar så förekommer det en variant av någon sådan låt under kvällen.

Solala har blivit ett fenomen på Youtube för sina musikaliska videor. De sjunger a capella, men inte riktigt som de mer kända The Real Group. För det är inte bara röster. De sitter vid ett köksbord och spelar på allt möjligt som finns att tillgå. Istället för visp-trummor har de ett knippe spaghetti och en kakburk. Istället för maracas kan de ta ett saltkar eller en pillerburk. De har gjort många covers, och i vissa videor är de hemma hos kändisar som Tommy Körberg eller Helen Sjöholm och sjunger och spelar tillsammans. Detta har uppmärksammats så att de har fått medverka i både Allsång på Skansen och att få fira in midsommar med Nyhetsmorgon.

Frukostbordet är med

Det har även lett till att de i höstas kunde släppa sitt andra album, ”Light it up”, och det är framförallt låtar från den de nu är ute och spelar. Här finns både covers och egenskrivet material – och självklart har de med sig köksbordet på scen. I inledningen av både första och andra akten står killarna upp och sjunger, då sina egna låtar, men sedan sätter de sig ner och där blir de kvar resterande tiden. Det blir både lite konstigt och lite häftigt att tre artister, med rätt fartfyllda sånger emellanåt, sitter ner under en helt konsert.

Det är tre coola killar, och det blir nästan en kontrast att de först svär och pratar om hur de drack öl och spelade in Youtube-videos på fyllan, för att därefter brista ut i en finstämd, välsjungen visa i falsett. Det är en skön kontrast som absolut funkar.

Det är en väl tilltagen konsert. Trots att det är en halvtimmes paus i mitten så blir det ändå över två timmars effektiv speltid. Här får vi höra allt ifrån Laleh, Coldplay och Backstreet Boys till Oskar Linnros, Ted Gärdestad och E-type. Allt i Solalas egen tappning.

Trestämmig allsång

Dessutom får publiken vara med och sjunga. Men det är, för att citera bandet, inte nåt hockeybröl – det blir nämligen trestämmigt. Japp, Laholms teaters dryga 200 besökare blev en enda stor kör. Killarna tog hand om en tredjedel var av gästerna och alla fick göra sin del – alt, melodi och bas – i Mauro Scoccos ”Sarah”. Det blev ett väldigt häftigt, och ovanligt, inslag och jag måste säga att jag själv var väldigt nöjd med min egen basstämma. Vet inte om nån annan var det, men det bjuder jag på.

Överlag är publiken verkligen med på noterna, såpass mycket att killarna på scen själva blev förvånade. ”När vi körde in i stan trodde vi att det kunde vara lite sömnigt, men det var precis tvärtom”, sa de och hela kvällen hade de med sig besökarna, som jublade, klappade och stampade i golvet.

Solalas konsert är något utöver de många andra konserter jag varit på, och jag älskade det. Blandningen av finstämt, fartfyllt och musikaliskt ihop med killarnas charm och lekfullhet gör det till en fantastisk upplevelse. De vet verkligen hur man tar en publik och light it up.

Fakta: Solala

Vad: Konsert med Solala, som består av Olle Bergel, Anders Gabrielson och Jens Lindvall.

Var: Laholms teater, 31 mars 2023.

Längd: Cirka 2 timmar 10 minuter, exklusive paus.

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här