Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Therese är redo för operascenen

En passion som kräver allt men som ger ständiga kickar tillbaka. Therese Andersson viger sitt liv åt operan och mottog nyligen Halmstad kommuns kulturstipendium.

Det sägs att det tar tio år att bli operasångare, Therese Andersson är inne på sitt åttonde. Det är en lång väg till en hård bransch.

– Alla som ger sig in i den är lite knäppa. Jag har en lärare som säger att ”om ni kan tänka er att göra något annat så gör det”. Vi är lite galna, men på ett bra sätt, säger hon.

Gav sig in gjorde Therese efter att på Sturegymnasiets musiklinje blivit rekommenderad att testa opera. Efter studenten sökte hon in till klassisk sång på Birka Folkhögskola i Östersund.

– Jag hade många fördomar om opera och trodde att det var tjocka damer som stod och sjöng. Men man måste vara så otroligt vältränad. Jag insåg också att man får både musik och skådespel, att det är lite som musikal.

Fyra folkhögskolor har lett fram till studiernas sista anhalt: Operahögskolan i Stockholm. Studier som omfattar långt mer än bara sång och skådespel. Det är entreprenörskap – att marknadsföra sig själv och fixa föreställningar. Det är språkstudier, ”man ska kunna stå och sjunga i Frankrike utan att bli utbuad”, eller i Tyskland, eller i Italien. Krav på mental styrka är alltså en naturlig följd.

– Man måste vara hårdhudad, man blir hela tiden bedömd. Men jag har arbetat mycket med att ta det som ett jobb och tänka att det är inte jag, Therese, som står på scen. Och på skolan har vi mental träning med lärare som har sin bakgrund inom idrotten. När man väl står på scenen måste man göra det bra, det går inte att ha en dålig dag.

Och dessa stunder på scen är värda allt slit.

– Endorfinkicken man får när man stått på scen är helt obeskrivlig, berättar hon.

Nyligen fick Therese Andersson ta emot Halmstad kommuns årliga kulturstipendium på 25 000 kronor.

– Det känns jättekul. Jag var helt säker på att inte få det. Fredrik Essunger fick ju det förra året och jag trodde inte att de skulle ge det till en operasångare två år i rad. Så när de ringde en vecka innan det skulle tillkännages blev jag väldigt överraskad.

Pengarna kommer bland annat att gå till en sommarkurs i Frankrike.

– Kursen är i en jätteliten by öster om Toulouse. När jag är klar med den ska jag vara bekväm med att sjunga på franska. Det är veckan innan skolan börjar så det blir en bra komma igång-grej.

Längre fram väntar hennes första riktigt stora soloföreställning. På nyårsdagen ska Therese, ackompanjerad av en orkester, sjunga i Lund.

– Det ser jag verkligen fram emot! säger hon.

Som operasångare måste man nischa sig efter sin röst, vilket innebär att rollerna man tilldelas kan likna varandra. Therese beskriver sin röst som ”lättlyrisk sopran”.

– Tar man för tunga röstroller går rösten sönder. Men jag trivs bra i mitt röstfack. Jag spelar ofta ”unga” roller eftersom jag ser ganska ung ut. Det är roliga karaktärer att göra.

2019 tar Therese examen och målet är självklart att försörja sig som operasångare. Helst vill hon stå på svenska scener, men jobbchanserna är störst i Tyskland.

– Under utbildningen står man gömd i ett övningsrum i tio år så jag ser verkligen fram emot att få komma ut och dela med mig av det jag brinner för – och all den fantastiska musik man lär sig, säger Therese Andersson.

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här