Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/10

Nostalgi för Abba-lovers i Tylösand

De hyllar bandet de en gång spelade med. På torsdag kommer The Original Band the Abba tribute till Tylösand. HP fick en pratstund med basisten – Veingebon Mike Watson

Han är född i Sheffield, England, men numera bosatt i Veinge. Mike Watson inledde musikkarriären, elva år gammal, redan 1958 och under åren som följt har han bland annat arbetat som studiomusiker åt några av de största svenska artisterna.

När HP når honom sitter han på ett hotellrum i Jönköping. Kvällen innan har The Original Band the Abba tribute, där Mike är basist, gjort ett av stoppen på den 15 spelningar långa Sverigeturnén.

Det är inte vilket hyllningsband som helst, samtliga medlemmar har på ett eller annat sätt spelat med Abba när det begav sig, och det är Mike Watsons bas som hörs på bland andra SOS, Mamma Mia, If it wasn’t for the nights, The winner takes it all och Super trouper.

– Jag var med på nästan alla plattor, men på turnéerna spelade Rutger Gunnarsson, som tyvärr inte finns med oss längre, säger Mike Watson och berättar om hur arbetet på Polar Studios kunde se ut:

– Vi började klockan tio på morgonen. Då var vi studio-musiker och Björn och Benny på plats. Benny spelade en låt på pianot, Björn satt med gitarren och sjöng en melodi, och vi andra kom med input. Det viktigaste var att först få basen och trummorna rätt, sedan lades resten på. I två dagar kunde vi spela in samma låt.

– Men vi såg aldrig tjejerna, tillägger Mike som dock tidigare hade mött både Anni-Frid Lyngstad och Agnetha Fältskog när han jobbat med deras olika soloprojekt.

– Det var kul och lätt att arbeta Björn och Benny, och Anni-Frid och Agnetha var vänliga, vanliga och inga divor precis.

Mike kom till Sverige första gången 1964 när han var en del av Larry Finnegans band. Året efter var han med på Jerry Williams folkparksturné och därefter har Mike Watson varit Sverige trogen.

– Jag fick ju jobb här hela tiden och sedan på 1970- och 80-talet kom studiojobben, så jag hann aldrig åka hem igen.

Numera hyllar han Abbas musik på heltid.

– Jag är med i fyra, fem Abba-tribute band runt om i världen. Och det spelar ingen roll var man spelar, deras musik är populär överallt.

Vad tror du det är som gör att Abbas musik står sig så bra än i dag?

– Låtarna är väldigt bra producerade och alla har något unikt, ingen låt liknar den andra. Det är allt från music hall och rock n’ roll till disco.

På torsdag den 5 januari kommer The Original Band the Abba tribute till Halmstad och Hotel Tylösand.

– Det brukar vara håll i gång och showen är en riktig nostalgitripp för Abba-fans, säger Mike Watson.

Fler lokala kultur- och nöjesnyheter hittar du här