Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Elias Ben Chaabane flyttade till Stockholm för två år sedan för musikens skull, men videorna till nya låtarna spelas in i Halmstad. Bild: Pressbild

Illyez från Halmstad aktuell med nya låtar

Elias Ben Chaabane, eller Illyez som han kallar sig, är uppvuxen i Halmstad och började skriva låtar och göra musik för bara två år sedan. Nu har han över 40 000 lyssnare i månaden på Spotify, och i höst kommer första större projektet. Singeln ”Heartbroken” släpps redan nu på fredag.

– Jag har alltid skrivit texter. Min mamma är journalist och min pappa är författare, så jag tror att jag har fått det lite naturligt. Men det var inte förrän ett par år sedan som mina kompisar pressade mig till att ta steget och börja spela in låtar. ”Rihanna” (debutsingeln) var en av de första låtarna jag gjorde, säger 23-årige Elias.

Den låten gjorde han tillsammans med producenten Isak Von Haartman, också från Halmstad, och den blev en stor hit på Spotify. Sedan dess har Elias flyttat till Stockholm för att satsa fullt på musiken. Nu har han signat med ett indieskivbolag och han fick gästa P5 Stockholm med senaste låten ”Scotty & Ramona”. Dessutom släpps en ny singel på fredag, ”Heartbroken”.

– Den här nya låten är mer slagkraftig, och har större potential att bli en hit. ”Scotty & Ramona” var en låt om tonårskärlek, som var lite lugnare och kanske inte lika poppig.

Musikvideon till nya singeln är inspelad i Halmstad.

– Jag vill att alla mina videor ska vara inspelade i Halmstad. Det är här jag har växt upp och kommer i från, och jag vill visa upp staden, naturen och de vackra vyerna. Även om min musik inte handlar om Halmstad så är jag ändå på något sätt inspirerad av staden, eftersom jag växt upp här.

Musiken som han gör är åt hiphop-hållet, men han säger att han inte vill placera sig i något specifikt fack.

– Mina texter och melodier är mer sång än rap, och jag är mer påverkad av andra genrer. Jag inspireras mycket av mina favoritartister, till exempel Marilyn Manson och Red Hot Chili Peppers. Även om jag inte gör sådan musik, tror jag man kan höra influenserna från rockmusiken om man tänker på det.

Till hösten kommer också Illyez första stora projekt, som kommer släppas i två delar. Det är fortfarande Isak som producerat flera av låtarna, men han har också jobbat med andra producenter.

– Det är låtar som jag har jobbat på i ett år ungefär, och det kommer bli något större än det jag gjort tidigare. Det känns både spännande och lite läskigt att se hur de tas emot.

Ett som är säkert är i alla fall att de tidigare låtarna tagits emot strålande. Hans två första singlar som släpptes till Spotify har sammanlagt närmre en och en halv miljon lyssningar.

– Det känns overkligt, om jag ska vara ärlig. Det är otroligt att folk lyssnar, och att de bryr sig. Det är ju inte så att någon måste lyssna på min musik, så jag tycker det är så fett att folk faktiskt gör det.

Sedan flytten till Stockholm besöker inte Elias Halmstad så mycket längre.

– Men jag hade gärna haft fler spelningar här. Jag spelade inte här i somras, till exempel. Det tycker jag är tråkigt.

Elias siktar högt med sin musik, och drömmer om en väldigt stor karriär.

– Man ska vara realistisk, men jag vill bli störst, och jag vill kunna sälja ut stora ställen. Att kunna komma hit och fylla Halmstad arena till exempel, det hade varit riktigt fett. Jag hoppas kunna bli bred, och kunna spela på typ ”Allsång på Skansen” med mina lite mer poppiga låtar.

Artikeln publicerades ursprungligen i Halmstad 7 dagar

Fler lokala kultur- och nöjesnyheter hittar du här