Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Måns Rybäck från Halmstad.
Måns Rybäck från Halmstad ger sig på jazzklassikernas klassiker ”Fly Me to the Moon”. Bild: Hedda Axelsson

Halmstadbo släpper egen tolkning av jazzklassiker

Måns Rybäck växte upp i Halmstad och trombonen valde honom och inte tvärtom. Jazzen har länge legat honom varmt om hjärtat och nu väljer han inte bara att sikta in sig på stjärnorna utan också på månen.

Måns Rybäck var sju månader när han kom till Halmstad som adoptivbarn från Indien. Under uppväxten pratade många om den lille pojken som alltid satt och sjöng på sin gunga i trädgården.

– Musikskolan hade en kväll när de ville att ungdomar skulle testa på instrument. Jag åkte med mamma och pappa in och testade på några olika. Då kom jag till den här stora trombonen och testade den, jag var ju inte lång på den tiden heller utan rätt så kort, och den blev jag kär i, berättar Måns Rybäck.

Hans mamma försökte övertyga honom att välja trumpet i stället eftersom den var mindre men Måns och trombonen har från den dagen för 30 år sedan hållit ihop.

Tiden på Halmstad musikskola talar Måns Rybäck gott om. Han rörde sig runt i olika band tills han en dag fick en plats i Halmstad Symphonic Band under Mikael Johanssons ledning.

– Det gjorde att jag hamnade utomlands för vi reste väldigt mycket med den där orkestern, säger Måns Rybäck som är tacksam för den sociala biten som det också medförde.

Jazzen hittade Måns när han fick möjlighet att spela med i Per Thornbergs storband.

Sedan 1997 så bor Måns Rybäck i Stockholm. Han hade nämligen bestämt sig för att studera till lärare. Trombonen har varit hans bästa vän under åren men mest kommit fram under födelsedagar och andra tillställningar.

För några år sedan så valde han att åter satsa på musiken och då även släppa fram sången. Efter många timmar i studio så släppte han nyligen en singel som är en cover på jazzklassikernas klassiker – Frank Sinatras ”Fly Me to the Moon”.

– Jag försöker inte kopiera originalet utan göra den till min version. Hittills har jag bara fått bra respons och recensioner.

Är det inte att ge sig in på ett musikaliskt självmord att göra en så känd låt?

– Jag har aldrig tänkt så. Det jag gillar, det vill jag spela och sjunga. Sedan tänker jag så här, vem spelar jag för? Jo jag spelar främst för min egen del och vill uttrycka det så här. Är det då någon som lyssnar så är ju det underbart.

Måns Rybäcks version av ”Fly Me to the Moon” ligger uppe på Spotify men han har även spelat in en musikvideo som är inspirerad av filmen La La Land. Stämningen och tempot i hans version kan av en icke musikrecensent beskriva som ”källarjazz”. Lugn och soft inledning, tänk källarsylta under 1940-talet där cigarettröken hänger tung, folk är avslappnade tills tempot ökar och ingen kan längre låta bli att dansa.

– Jag hoppas man hör det genuina i den. Att jag med min sång verkligen levererar kärlek till musiken.

Även om det just nu är mest fokus på ”Fly Me to the Moon” för Måns så har han börjat att snegla på nästa låtsläpp i slutet av augusti. Då blir det i stället en modern svensk klassiker av Helen Sjöholm.

– Det blir min version av ”Gabriellas sång” och det är roligt att Stefan Nilsson, som har skrivit den, har godkänt att jag släpper den och tycker att det var trevligt, säger Måns Rybäck.

Han gör en egen version av låten som är så förknippad med Helen Sjöholm men också numera även med Malena Ernman.

– Det svåraste med låten är att den är så förknippad med dem men jag har inte hört någon inspelad version med en manlig sångare. Så då tänker jag att det kan antingen bära eller brista, avslutar Måns Rybäck.

Går nu allt som det är tänkt så kommer låten förutom upp på Spotify och Youtube även att livestreamas den 27 augusti.

Fler lokala kultur- och nöjesnyheter hittar du här