Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Kristina Ohlsson har skrivit böckerna, Liv Mjönes spelar huvudrollen och Karin Fahlén har regisserat när nya kriminalserien "Sthlm rekviem" nu får premiär.

Mjönes spelar outsider i ny krimsatsning

Polisarbete, privatliv och komplexa rollfigurer. I TV4:s och C Mores stora höstsatsning "Sthlm rekviem" får rollfigurernas privatliv stor plats.

I nya kriminalserien "Sthlm rekviem" följer tittarna den civila utredaren Fredrika Bergman som ska tillbringa ett år hos Stockholmspolisen. Tillsammans med sina nya kollegor löser hon isande fall med Stockholms skuggsida som kuliss.

De två första avsnitten baseras på författaren Kristina Ohlssons debutroman "Askungar", där huvudpersonen Fredrika Bergman introduceras för första gången. Bergman spelas av Liv Mjönes, som tidigare bland annat synts i filmer och tv-serier som "Den allvarsamma leken", "All inclusive" och "Torpederna".

- Det har varit en ynnest att få förvalta Kristinas välskrivna böcker, att få gotta ned sig i bra historier. Jag har aldrig spelat en och samma person under så lång tid. Vi filmade i åtta månader i sträck. Det var otroligt speciellt och roligt, säger hon.

Outsider

Mjönes beskriver Fredrika Bergman som en outsider med känslorna på insidan, och seriens regissör Karin Fahlén håller med. Hon tror att det är just de egenskaperna som kommer att få tittarna att identifiera sig med huvudpersonen.

- Trots att hon är sådär inbunden kan nog många känna släktskap med hennes privata behov, tillkortakommanden och utanförskap. Hon är en superkarriärist som precis som de flesta längtar efter sammanhang i både privatliv och arbete, säger hon.

Det nordiska deckarundret har under en ganska lång tid smittat av sig i tv-rutan. För att sticka ut i floden av kriminalserier, och ge serien ett eget id, har teamet bakom "Sthlm rekviem" fokuserat särskilt på bildberättande och "paketerat allt på ett sätt som har estetiskt värde". Kristina Ohlsson tror att det aldrig sinande intresset för kriminalserier delvis handlar om en fascination för skräck som man själv kan kontrollera.

- I verkligheten är ju inte polisarbete underhållning, men för en privatperson kan det vara skönt att knäppa på en bra serie och veta att man kan avbryta när man vill, säger hon.

Inge hopp

Att Kristina Olssons böcker skulle filmatiseras vågade hon själv inte drömma om när hon började skriva kriminalromaner för elva år sedan. Men verklighet blev det, och de tio "Sthlm rekviem"-avsnitten baseras på totalt fem av hennes böcker.

Att låta rollfigurernas privatliv ta stor plats var viktigt för Ohlsson redan när hon skrev böckerna – hon ville undvika berättelser som bara utspelar sig under arbetstid, "för så ser ingens liv ut".

- Man kan heller inte lära känna karaktärer om man inte får se hur de lever hemma och vad de utsätts för, säger hon.

Men det har även varit viktigt för Karin Fahlén, av en annan anledning: för publikens skull.

- Vi har fokuserat mycket på det privata också för att inge hopp. Man vill ju inte skicka sin publik rakt ned i helvetet och sedan inte hjälpa dem upp igen.

"Sthlm rekviem" har premiär i C More den 3 oktober och i TV4 den 17 oktober.

Rättad: I en tidigare version angavs fel premiärdatum i TV4.