Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Med golfbanan som motiv plåtar han jorden runt

I dag invigs ”Halmstad möter världen” på Tylebäck Hotell och Konferens, en fotoutställning med golfbanan i centrum. Jacob Sjöman är mannen bakom kameran.

På telefon berättar Jacob Sjöman att han gick upp 02.20 i morse. En golfbana skulle fotas. Morgonljuset skulle fångas.

Lite som jakt. Eller fiske. Men inte en hobby. Ett yrke, som tar honom jorden runt och till framsidor på golfmagasin.

– Det är någonstans så att man väntar ut ett ögonblick där det är bra ljus, där rätt delar av banan blir belysta. Sedan är det inte alltid att man har tid, ibland kan man behöva vänta en vecka för att få en bra bild. Golfbanorna ska visas i sitt bästa utseende, säger Jacob Sjöman.

I våras gav han ut boken ”Sveriges bästa och vackraste golfbanor”. På fredag invigs hans utställning ”Halmstad möter världen” på Tylebäck Hotell och Konferens där Jacob Sjöman visar 16 bilder – åtta tagna på golfbanor i Halmstad och åtta fotade på banor runt om i världen.

– Tylebäck var intresserade av att göra en utställning och då kollade vi på vad som kunde gå att göra. Jag tyckte det var en utmärkt idé och vi hittade ett bra koncept. Halmstad kallas ju för golfhuvudstaden och det är ganska unikt som region att ha så många banor så tätt.

Som fotograf ägnar han sig även åt porträtt- och landskapsfotografering, men golfbanorna har blivit hans nisch. Praktiskt eftersom han själv spelar och gick på golfgymnasium när han var yngre.

– Men vägen har inte varit spikrak, jag har fått jobba otroligt mycket. Från början fotade jag golfbanor på spekulation, frågade om någon ville köpa och det blev ofta nej. Då funderade jag på om jag verkligen skulle fortsätta.

När han riktade kameran utan-för Sverige kom vändningen. Utomlands var intresset större och först då ville man ha hans bilder även i Sverige. Drömyrket blev ett faktum.

Nu är han 35 år och bosatt i Tyresö med sin fru och två barn. Att utställningen äger rum i Halmstad är trots det självklart för honom.

– Halmstad ligger mig varmt om hjärtat, med Tylösand och golfen. Jag varit på juniorläger och har även semestrat flera gånger där.

Fotnot: Fotoutställningen ”Halmstad möter världen” pågår till och med 17 september.

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här