Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

John Lundvik vann Melodifestivalen med "Too late for love".

Lundvik: "Episkt att tävla mot sig själv"

Storfavoriten John Lundvik levde upp till förväntningarna, och står som vinnare i Melodifestivalen 2019. I maj representerar han Sverige i Eurovision Song Contest i Tel Aviv – där han kommer att tävla mot sig själv.

John Lundvik tar med sig “Too late for love” och de fyra gospelsångarna The Mamas till scenen i Tel Aviv, men redan före segern i Melodifestivalen var han klar för Eurovision Song Contest. Han har nämligen skrivit Storbritanniens bidrag "Bigger than us", som framförs av Michael Rice.

- Det här är sådan lycka, verkligen. Det kommer att bli episkt att tävla mot sig själv, men vi får se hur det blir. Jag tror att vi från Sverige tar hem det, säger han till TT.

Ända sedan 36-åringen från Växjö tog sig vidare till final i den sista deltävlingen i Lidköping har han varit överlägsen favorit till att vinna hela tävlingen. Enligt spelbolagens bedömningar skulle han utan problem ta hem finalen i Friends arena och bli Sveriges representant i Eurovision Song Contest – och så blev det. Av den internationella juryn fick han alla tolvpoängare.

Torkade tårar

Det var en känslosam Lundvik som tog emot priset Sångfågeln ur fjolårets vinnare Benjamin Ingrossos hand. Ett par tårar torkades bort innan han gick upp och körde det vinnande numret en gång till.

- Jag är lite rörd nu. Att få det här förtroendet av svenska folket. Det är enormt stort för mig och det är inte helt självklart att man får det. Det var fantastiska låtar i finalen, säger han till SVT.

TT: Hur ska du fira?

- Först ska jag krama om teamet som har gjort det här möjligt, sedan familjen. Mamma och pappa har åkt från Växjö och min lillebror är här. Jag har inte träffat dem på så länge så bara att få se dem här kommer att bli en vinst.

"Människor är intelligenta"

John Lundvik har tidigare sagt att han tror att det avskalade numret kan stå sig bra i Tel Aviv.

- Människor är intelligentare än man tror, enkelhet är någonting som alltid funkar genom rutan. I slutändan vill folk ha en låt och ett nummer. Om det är dyra lampor, långa klänningar eller bomber och granater, det är sekundärt.

Men numret kommer förmodligen att ändras till ESC, då han haft åtta personer bakom sig på scenen i Sverige. Enligt EBU:s regler får högst sex personer ingå i varje bidrag.

Internationellt besök

Finalen gästades av en internationell stjärna när vår egen Charlotte Perrelli mötte Israels Eurovisionvinnare 1998, Dana International. Efter att ha sjungit sina vinnarlåtar från Eurovision framförde de den specialskrivna låten “Diva to diva”.

Även programledarna brast än en gång ut i sång. Eric Saade, Sarah Dawn Finer, Kodjo Akolor och Marika Carlsson framförde en version av Lady Gagas "Always remember us this way" från filmen "A star is born" som en hyllning till alla artister som deltagit under turnén.

Totalt kom det in över 15 miljoner röster i finalen.

Rättat: I en tidigare version stod att Sverige tävlar i första semifinalen i ESC, men Sverige tävlar i andra semifinalen. SVT:s grafik i sändningen visade fel slutresultat – nu är plats nummer sex till åtta i rätt ordning i faktarutan.