Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges kultur- och demokratiminister Amanda Lind (MP).

Lind: Förväntar mig att de tar ansvar

Kulturminister Amanda Lind (MP) har besökt den kulturinstitution där mannen som pekas ut i den uppmärksammade dokumentären om Josefin Nilsson arbetar. "Jag förväntar mig att de tar sitt ansvar som arbetsgivare", skriver Lind.

Dokumentären om sångerskan Josefin Nilsson, som skildrar hur hon i mitten av 1990-talet blev svårt misshandlad av sin partner, har väckt stor upprördhet. Flera har också kritiserat den kulturinstitution där den dåvarande partnern nu arbetar.

En av dem som reagerat på dokumentären är kulturminister Amanda Lind och under tisdagen hade hon ett möte med institutionen i fråga. I ett mejl till TT uppger Lind att hon vid mötet var tydlig med vad regeringen kräver.

"Tar sitt ansvar"

"Jag förväntar mig att de följer de regler och handlingsprogram som finns. Jag förväntar mig att de tar sitt ansvar som arbetsgivare. Och jag förväntar mig att de jobbar aktivt med jämställdhet", skriver Lind.

Kulturinstitutionens ordförande beskriver mötet som konstruktivt, och redogjorde i mötet för institutionens arbete med att motverka alla former av trakasserier och att skapa en trygg arbetsmiljö.

Utbildningsinsatser

Institutionen har bland annat genomfört utbildningsinsatser för chefer och medarbetare om kränkande särbehandling och inrättat en visselblåsarfunktion.

"Jag välkomnar kulturministerns stora engagemang i dessa frågor och uppskattar den öppna dialogen", skriver institutionens styrelseordförande.

Ett andra möte är redan inplanerat och Amanda Lind kommer även att träffa andra liknande kulturinstitutioner fram över – för att "lyfta frågan om tystnadskultur, trakasserier och mäns våld mot kvinnor inom kultursektorn".