Han har delat med sig av sin sprudlande ordglädje i över 100 böcker. I flera generationer har barn stött på Opsis Kalopsis och Krakel Spektakel, de har läst om den underbara pumpan och tränat tungan med ramsor som "Lapprika papprika".
- Lennart Hellsings storhet ligger i att han tyckte litteratur för barn var lika viktig som den för vuxna. Det fanns inga gradskillnader för honom, han tyckte det var lika angeläget att de fick tillgång till stor poesi, säger Lotta Olsson, poet, författare och ordförande i Lennart Hellsing-sällskapet.
I år skulle Lennart Hellsing ha fyllt 100 år och över hela landet pågår föreläsningar, panelsamtal och fester till hans ära. Det har redan hunnit hållas både läslustturnéer och sångkvällar.
"Unik rytmkänsla"
Nu ges också flera av Lennart Hellsings böcker ut i nyutgåvor. Klassiska "Bagar Bengtsson" har länge varit slut och kommer i nytryck. Antologin "Dinkeli dunkeli doja" samlar några av hans mest kända rim och ramsor, med illustrationer av Charlotte Ramel. Enligt Lotta Olsson är rimmen bara en liten del av vad som gör Hellsings böcker så bra.
- Han var jättebra på det, men det var rytmkänslan som var hans riktiga storhet. Att han kan få text att sjunga, även om det inte är en tonsatt dikt. Hans känsla för rytm är helt unik, säger hon.
Många av Hellsings sånger har också blivit tonsatta, påpekar Lotta Olsson. Folk sjunger hans verk, utan att alltid veta att de är skrivna av Hellsing. I år har hans sånger också framförts vid en jubileumskonsert på Berwaldhallen.
Själv är Lotta Olsson mest förtjust i verket "Sjörövarbok".
- Den går nästan inte att läsa utan att sjunga. Den är så rolig att läsa högt.
Illustratörer tolkar
Nu tolkar också en ny generation Hellsing. I "Rulla rulla kula, hoppa på klack och sula" har 13 illustratörer valt varsin text av honom, bland andra Lisen och Ellen Adbåge och Sepidar Hosseini. Två av hans mest kända rim har blivit pekböcker för de minsta, med bilder av Ellen Ekman.
I vår arrangerar förlaget dessutom ett stort kalas i Rosendals trädgård i Stockholm, med sagotält och högläsning. Ett pedagogiskt paket med bland annat sånghäften, masker och ett läromaterial ska också möjliggöra för förskolor att ha sitt eget trädgårdskalas.
- Vi hoppas att de ska vilja fira Lennart Hellsing och lära barnen hans låtar och prata om rim och ramsor, säger Erika Bjurling, kommunikationsansvarig på förlaget.