Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Kulturlaxen till Tore Christiansson och Anders Bergenek för ”Vår historiska stad”

Anders Bergenek och Tore Christiansson får Kulturlaxen för ”Vår historiska stad”, medan Halmstads kommuns kulturstipendium 2017 tilldelas saxofonisten Hugo Ulfsson och operasångerskan Therese Andersson.

Se även historiska artiklar här!

Det står klart efter kulturnämndens möte under onsdagen. Priserna delas ut i samband med nationaldagsfirandet på Hallandsgården den 6 juni.

Kulturlaxen är ett uppmuntringspris på 20 000 kronor som nämnden delar ut för den mest minnesvärda kulturhändelsen under föregående år. 

2017 går det alltså till Anders Bergenek och Tore Christiansson, som turas om att skriva reportage i Hallandsposten under vinjetten ”Vår historiska stad – Halmstad som det en gång var”. 

När HP når Anders Bergenek är han ”förvånad och jätteglad”. 

– Det här var helt oväntat, jag hade väl aldrig kunnat tro att jag skulle få ett kulturpris. Men det är väldigt hedrande, säger han och fortsätter: 

– Jag har ju varit ute och pratat för Föreningen Gamla Halmstad i ganska många år, men jag har aldrig fått så mycket respons som när vi började med ”Vår  historiska stad” hösten 2015. Folk kommer fram i alla möjliga sammanhang och pratar om det jag har skrivit. Artiklarna har jättestor genomslagskraft, det har jag märkt tydligt.  

Tore Christiansson fick ”världens chock” när kulturnämndens ordförande Sven Palmkvist (M), ringde och meddelade att han hade fått Kulturlaxen. 

– Han sa att serien är oerhört uppskattad och att han till och med känner folk som river ut och sparar reportagen. Och jag har också märkt att det är populärt, jag blir ofta kontaktad av människor som är intresserade av lokalhistoria. Ibland vill de fråga något, ibland vill de tipsa om något de tycker att jag borde ta upp, säger Tore.

Stefan Hansson (S), kulturnämndens vice ordförande, menar att Anders Bergenek och Tore Christiansson utför en historisk gärning genom att berätta om Halmstads historia på ett roande och lättsamt sätt. 

– Dessutom känns det trevligt att kunna dela ut ett pris i den här genren, annars brukar Kulturlaxen ofta tillfalla personer som verkar inom musik, konst eller teater. 

Den officiella motiveringen lyder så här: "De besitter en djup kunskap om "Vår historiska stad", en kunskap som de med entusiasm och stort engagemang förmedlar till dagens Halmstadbor genom bland annat en mycket uppskattad artikelserie i Hallandsposten".

Kulturlaxen är ett pris man tilldelas, medan man får söka kommunens kulturstipendier. 2017 är det saxofonisten Hugo Ulfsson och operasångerskan Therese Andersson som får 25 000 vardera. Sven Palmkvist menar att vinnarna – som båda är uppvuxna i Halmstad – verkligen vill framåt och att de tänker använda prispengarna på ett sätt som utvecklar dem i deras skapande. 

– Hugo vill söka sig till jazzens rötter, till New York, medan Therese vill förkovra sig i de klassiska språk som finns i operans värld. Jag har hört henne sjunga vid flera tillfällen – första gången för fyra år sedan – och kan konstatera att hennes röst har utvecklats otroligt mycket. 

Hugo Ulfsson, 28 år, tar examen på lärarutbildningen i musik vid Malmö Musikhögskola till sommaren, och han har redan bokat en resa till New York, där han kommer att spela och ta lektioner av "mästarna".

– Att få kulturpriset är hedersamt och 25 000 kronor betyder väldigt mycket. Som ung musiker har du inte gig hela tiden, och det är inte heller alla gig som ger någon betalning att tala om. Så jag är glad och tacksam, säger han.

Therese Andersson är 27 år och studerar operasång på Operahögskolan i Stockholm, och hon tycker att det känns fantastiskt att få så stor uppmuntran från sin hemstad.

– Som konstnär blottar man sin själ varje dag och det betyder mycket när folk ser och uppskattar ens arbete. En del av prispengarna ska gå till en sommarkurs i Frankrike. Vi är sex sångare som har blivit utvalda att under en vecka fördjupa oss inom franskan och den franska repertoaren. Sedan vill jag åka ner till Wien och gå en språkkurs någon gång under kommande år. Jag har studerat tyska vid sidan av mina studier och vill finslipa språket på plats. Wien är dessutom lite av den klassiska musikens huvudstad och en perfekt plats för en musiker!
 

Fler lokala nöjesnyheter hittar du här