Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Kristian von Svensson prisades på första maj: "Klart man formades i Halmstad"

Halmstadsonen Kristian von Svensson (vi återkommer till namnet) har precis blivit 15 000 kronor rikare. Anledningen? För att han är han, ungefär. Han skriver arbetarsånger på 2020-talet, försöker lära av historien och vågar göra en musikal om Joe Hill.
För det har han prisats och pengarna - de kommer han antagligen spendera på blöjor.

Han har inte riktigt kunnat vara sig själv det senaste året, när scener och publiktillställningar tvingats hållas stängda. Vanligtvis sjunger Kristian von Svensson arbetarsånger - gamla och nya, egenskrivna - inför folk. Han sätter också upp musikaler och föreställningar. Har han haft tid över efter allt det där har han hoppat in som timvikarie på ett LSS-boende i Malmö, där han bor sedan drygt 20 år tillbaka.

– Det har blivit fler timmar på boendet nu när pandemiläget sett ut som det gör. Och det är jag tacksam för. Men priset var välkommet. Man är ju i ärlighetens namn lite av en bekräftelse-junkie om man jobbar med scenkonst som jag normalt gör, så det är kul med ett erkännande, säger han.

LÄS MER: Kristian sjunger om kvinnor och män som skrev historia

Motiveringen till priset

Det var Socialdemokraterna, LO och ABF i Malmö som beslutade att ge honom arbetarrörelsens kulturpris. Priset delades ut under partiets digitalt sända första maj-firande, en sändning i vilken Kristian dessutom spelade en låt. Priset innebär 15 000 kronor (som Kristian von Svensson säger att han antagligen kommer spendera på blöjor, eftersom att han dessutom nyss fick barn) och ett diplom. Enligt motiveringen fick Halmstadsonen utmärkelsen för sitt gedigna arbete med att bevara arbetarsånger (och skriva nya), för att han vågat sätta upp en musikal om Joe Hill, och för att han tittar till historien för att lära om framtiden, typ som i frågor om hur man skapar en modern framtida arbetsmarknad.

Se framträdandet från det digitala första maj-firandet nedan:

Lär sig av historien

Historien, ja. Kristian von Svensson har en magisterexamen i historia så det är kanske inte så konstigt att han finner inspiration och lärdom därifrån.

– Det är spännande hur vårt samhälle i dag är präglat av vår historia. Innan pandemin var jag mitt uppe i en föreställning om demokratins genombrott i Sverige. Det var för 100 år sedan, och det kan låta mycket men det är egentligen bara ett par generationer bort. Min farfar föddes sju år innan demokratin på riktigt infördes.

– Det är också spännande för att det kan gå snabbt i historien. I dag finns det en uppfattning här i Sverige om att vi är hypermoderna och världens mest jämlika land, men det räcker att kolla tillbaka till början av 1900-talet för att se att Sverige då var Västeuropas minst demokratiska land.

Uppvuxen på Vallås

Hans egen historia finns i Halmstad. Som lokaltidning kan det vara spännande att gräva i om uppväxten på Vallås och Halmstad på något vis har påverkat hans engagemang i samhällsfrågor.

– Det har det säkert. Jag bodde i Halmstad tills jag var nitton, så jag formades mycket där. Alltifrån Unga örnar och de stora Första maj-tågen i min barndom, till tonårens insikt om olika stadsdelars rykte och status.

Precis som Linnéa Henriksson beskrev när hon var med i TV4:as "Så mycket bättre", minns Kristian von Svensson Halmstad som en ganska uppdelad stad.

– Man blev tidigt varse om att Andersberg hade ett visst rykte, till exempel, och att olika skolor hade olika rykten.

Fanns inte plats för musik i Halmstad

Och kulturen då? Jo visst har han minnen om Halmstad där också.

– Jag vet inte om det fortfarande är så, men när jag växte upp var Halmstad väldigt präglat av sport. Det är väl fortfarande Sveriges mest golftäta stad? undrar Kristian von Svensson, innan han fortsätter:

– Jag tror att Halmstad i alla fall då var lite unik som mellanstor stad den bemärkelsen att det inte direkt fanns så många ställen att spela på om man sysslade med musik. Man var liksom lite utanför, även om det också är lite dubbelt, för samtidigt har Halmstad ibland kallats för Sveriges Liverpool med tanke på Gyllene tider och så där.

När pandemin är över - förhoppningsvis i höst - ska Kristian von Svensson allt mer återgå till scenkonsten, och fortsätta göra allt det där han prisats för.

von Svensson?

Och just det, slutligen en fråga som Kristian stöter på ofta: Heter du alltså von Svensson?

– Haha nej, det är ett artistnamn. Ett slags försök att adla namnet Svensson.

Fler lokala kultur- och nöjesnyheter hittar du här