Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

En utställning med 100-tal verk av Vilhelm Bjerke-Petersen.
Komposition av Vilhelm Bjerke-Petersen. Bild: Hallands Konstmuseum

Utställning av dansk konstnär med Halmstadkoppling

Från och med lördag visas en utställning med konstverk av konstnären Vilhelm Bjerke-Petersen på Mjellby konstmuseum.

Den danska konstnären beskrivs som mångsidig med en förmåga att locka en bred publik. Vilhelm Bjerke-Petersen har starka kopplingar till Halmstad. Inte bara för att han under en period bodde i staden, utan han hade också nära kontakt med Halmstadgruppen. Men trots det har han fallit lite mellan stolarna.

– Han är född i Danmark och räknas som en dansk surrealist. Men eftersom han bodde mycket i Sverige föll han bort från den danska konsthistorian och skrevs aldrig in i den svenska, berättar utställningsintendent Erika Danker.

Det är en stor bredd på verken som visas, från början på hans karriär på 1920-talet till hans död på 50-talet. En resa från den abstrakta konsten till surrealismen och sist till den konkreta bildvärlden. Han kan även ta åt sig äran för att ha tagit in den skandinaviska surrealismen på den internationella konstscenen.

För Halmstadbor kan stilen kännas bekant. Han har bland annat gjort de exteriöra utsmyckningarna på den gamla sporthallen.

En utställning för många

– Jag tror att utställningen kommer tilltala våra generella museibesökare och förhoppningsvis lockas den konstvetenskapliga publiken. Man kommer kunna hitta sina favoriter eftersom han var så bred och skapade oerhört mycket, säger Erika Danker.

– Det har inte gjorts någon så här stor utställning i Sverige om honom sedan han gick bort, så det är på tiden att visa upp hans mångfald för den svenska publiken, fortsätter hon.

Utställningen består av ett 100-tal verk och kommer vara öppen för besök från den 19 september till den 31 januari. Det är ett samarbete med det danska museet Øregaard Museum och kommer visas där under våren 2021.