Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/9

Konst visas utmed Kattegatt

Ljud-, textkonst och performance är Halmstads bidrag till (X)sites Kattegattleden. De platsspecifika konstverken är temporära och går att uppleva i två månader.

Mystiska ljud hörs från Gullbranna observatorium, de är som hämtade från yttre rymden och man förväntar sig nästan att ett ufo ska landa på en av åkrarna intill. Ibland hörs en orgel spela för att sedan försvinna mitt i ett stycke. Det är filmiskt och ger landskapet en dramatisk känsla.

– Det ska vara lite science fiction över det, säger Mikael Ericsson vars ljudkonstverk ”Ljudskådning” är ett av tre Halmstadprojekt i (X)sites Kattegattleden.

Han berättar att mystiken verkligen kommer till sin rätt när mörkret faller.

Då måste det vara läskigt på riktigt?

– Ja, det är det som är tanken.

Ljuden från observatoriet synkas med fiktiva fågelkrax från det intilliggande skogspartiet. Det är egentligen skräp Mikael hittat på stranden – plast, frigolit och annat som gnids mot varandra. Men det kunde lika gärna vara kråkor.

(X)sites handlar om platsspecifik temporär konst utmed Kattegattleden, och i Halland deltar Kungsbacka, Varberg, Falkenberg och Halmstad. Konstnärscentrum väst är projektledare och på landart.se finns färdbeskrivningar till alla platser. Vid varje konstverk finns en röd stolpe med en QR-kod. Där kan besökare via telefon ta del av text, bilder och en video där konstnären berättar om verket.

– I varje kommun ville vi ha en internationell konstnär och en med kännedom om platsen, säger Robert Hais, projektledare tillsammans med Mats Nordlund.

Har konstnärerna fått välja platser?

– Det var tanken från början, men vi blev tvungna att välja ut platser som vi tittat på tillsammans med kommunerna och Kulturmiljö Halland, för att ge konstnärerna mer kött på benen.

Däremot har konstnärerna fått fullständig frihet i att tolka platsen.

Det internationella bidraget till Halmstad är Tatiana Czekalska och Leszek Golec från Oronsko i Polen. De har satt upp textkonst på ett fönster på Hotel Tylösand. ”1 step ≈ 1 life” heter konstprojektet som ska ge visuell information om mindfulness och skörhet.

Den tredje (X)sites-konstnären i Halmstad är Rita Winde från Helsingborg. Hon står på Österskans med sin vagn som är fylld med vita flaggor, och tar som ny i staden reda på om hon är välkommen. Flaggorna delar hon ut så att folk kan placera dem på betydelsefulla ställen.

– Då kan man se att det är ett speciellt ställe och att man är välkommen. Sådant är ju så svårt att veta när man är ny i en stad, säger Rita Winde.

(X)sites Kattegattleden pågår till och med 8 oktober.