Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/7

Caroline af Ugglas visar konst för nyfiken Halmstadpublik

Coronapandemin gjorde att hennes kör fick ta en ofrivillig paus, men innebar samtidigt att hon kunde ägna sig helt åt måleriet. I helgen ställer Caroline af Ugglas ut sin färgglada konst i Halmstad.
– Jag tänker inte tacka corona för något, jag hade utvecklats som konstnär ändå, säger Caroline.

Artisten och konstnären Caroline af Ugglas har sin målarväska i handen när hon kliver in på Galleri Black & White Art i Halmstad. Strax innan helgens vernissage ska börja passar hon på att fylla i med oljefärg i kanterna på en av tavlorna.

– Jag brukar ställa ut i Halmstad vart tredje år. Det är väldigt trevligt här och härliga människor.

Caroline af Ugglas har blivit känd för hela svenska folket genom sina framträdanden i Melodifestivalen. Hon är också idémakerskan bakom amerikanska tv-programmet Clash of the Choirs, som importerades till Sverige 2008 och fick namnet Körslaget.

Färre artistuppträdanden

Men just nu ägnar hon knappt någon tid åt musiken. Coronapandemin har satt stopp för olika gig och hennes ”Kör för alla” i Filadelfiakyrkan i Stockholm har lagts på is.

– Vi provade att ha kören digitalt tre gånger, men sedan såg jag igenom det. Jag vill träffa min kör och vill att det ska vara på riktigt.

All tid hon fått över ägnar hon nu åt konsten och hon märker själv att hon har utvecklats som konstnär, men påpekar att det förmodligen hade hänt även utan en pandemi.

– Jag har blivit petigare och varje målning tar längre tid. Jag vågar också ta ut svängarna mer.

Clownnäsan är hennes signum

Oljemålningarna innehåller ofta starka färger och många detaljer. Den röda clownnäsan är också ett signum för Carolines konst. Hon berättar själv om näsorna.

– Om man inte vet att man har en clownnäsa, så kan man inte heller ta av den. Det är väldigt friskt att ha en clownnäsa, som man vet att man har och kan ta av när man vill.

Under helgens vernissage var det inte bara Halmstadpublik som ville hälsa på Caroline. Vännerna Lena Dahl, Gith Fransson och Paula Holmberg hade rest från Göteborg för att beundra Carolines konst på nära håll.

– Jag har önskat mig en av hennes tavlor i födelsedagspresent, så därför åkte vi hit på en dagsutflykt. Både Caroline och hennes konst utstrålar glädje och frihet. Hennes tavlor talar verkligen till mig, säger Lena Dahl.

Vernissagen pågår i helgen, men utställningen visas till och med den 5 april.

Caroline af Ugglas "Dementfobi". Bild: Jari Välitalo
Caroline af Ugglas "Dementfobi". Bild: Jari Välitalo

LÄS ÄVEN: