Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Katarina Frostenson. Arkivbild.

Katarina Frostensons krav dröjer

Akademiledamoten Katarina Frostensons förlikningsförslag till Svenska Akademien skjuts upp till den 7 januari, uppger hennes advokat Per E Samuelson för TT.

Tidigare i december offentliggjorde Akademien den advokatutredning som drar slutsatsen att Frostenson bör lämna Akademien. Enligt utredningen har hon läckt information om Nobelpristagare och inval till den så kallade kulturprofilen, som hon har en nära koppling till, och därmed i förlängningen orsakat Akademien stor skada. Om hon inte lämnar frivilligt anser utredarna att ledamöterna är skyldiga att utesluta henne.

Ständige sekreteraren Anders Olsson har tidigare sagt att han är öppen för en förlikning mellan Frostenson och Akademien. Hennes advokat har å sin sida kallat utredningen "totalt värdelös", bland annat på grund av sin ensidighet.

I det kommande förlikningsförslaget väntas Frostenson, som nekar till att ha brutit mot några stadgar, ha utgångspunkten att hon lämnar Akademien frivilligt men att hon kompenseras i sådan omfattning att hon kan fortsätta sitt värv som poet.