Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Anders Lundqvist och Lotta Ramel avtäcker årets Karamelodiktstipendiat Suzanne Reuter på Lasse i Parken i Stockholm.

Karamelodiktstipendiet till Suzanne Reuter

Den folkkära skådespelaren Suzanne Reuter är årets mottagare av Karamelodiktstipendiet. Hon prisas för sin meriterande bredd och höjd som skådespelare och komedienn.

Povel Ramels Karamelodiktstipendium ges varje år till en förnyare av det svenska språket eller någon som gjort framstående gärningar inom musiken, scenkonsten eller filmen. I år blev det Suzanne Reuter som under traditionsenliga former avtäcktes på Lasse i Parken i Stockholm. Hon utsågs med följande motivering:

"För att hon med en exceptionell, meriterande bredd och höjd som skådespelare och komedienn genom t ex ”Lorry”, "Cleo" och ”Vår tid är nu” visat att hon är allt annat än en ”Svensson Svensson”. Hon är outstanding i sin sällsynta förmåga att kombinera humor och timing till perfektion i rakbladsvassa one-liners."

"Vem var större än Povel?"

- Det är väldigt kul och överraskande det här, säger Suzanne Reuter.

Hon känner sig ärad att nu tillhöra samma skara som de tidigare pristagarna. Och att ha fått motta Povel Ramels eget pris.

- Det betyder en uppskattning från humorbranschen och från Povel Ramel-sällskapet. Och vem var större än Povel Ramel?

Suzanne Reuter debuterade i tv-serien "Skyll inte på mig!" 1978 och under 1980-talet gjorde hon sketcher i tv-program som "Razzel" och "Nöjesmassakern". Känd för den breda publiken blev hon med humorserien "Lorry" som hade premiär 1992.

Fjärde ur "Lorry"-gänget

Faktum är att hela tre medlemmar i "Lorry"-gänget har fått Karamelodiktstipendiet tidigare – Ulla Skoog, Peter Dalle och Johan Ulveson.

- Det är ju så att de bästa manusförfattarna och humorkreatörerna, alla har de sneglat på Povel. Så är det. Och dem har jag fått lyckan och turen att jobba med, säger Suzanne Reuter.

Hon sågs nyligen i filmen "Lyrro – ut och invandrarna", regisserad av just Peter Dalle. Dessutom har tv-publiken kunnat se Reuter i SVT:s "Vår tid är nu" och till hösten dyker hon upp i TV4:s klassiska lekprogram "Fångarna på fortet", där hon blir den nya frågeställaren "Madame Fouras".