Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Jonas Gardell är nominerad till Årets bok för sin roman "Till minne av en villkorslös kärlek". Arkivbild.

Jonas Gardell nominerad till Årets bok

Jonas Gardell har chansen att ta hem priset Årets bok, där läsarna har den avgörande rösten. Bonniers bokklubbar presenterar nu de tolv nominerade.

Gardells senaste roman "Till minne av en villkorslös kärlek" handlar om hans mamma och inför skrivarbetet intervjuade Jonas Gardell syskon och andra släktingar.

En annan bok som har blivit nominerad är "Silvervägen" av debutanten Stina Jackson. Boken utsågs i höstas till bästa svenska kriminalroman 2018 av Svenska Deckarakademin. Till det priset var även Carin Gerhardsen nominerad för "Det som göms i snö", som även den har chans att kamma hem Årets bok.

De tolv böckerna har nominerats av Bonniers bokklubbars redaktörer. Kriterierna som de väntas uppfylla är att böckerna ska ha en väl berättad historia och en hög språklig kvalitet samt tilltala en bred läsekrets. De ska också ha blivit utgivna på svenska mellan 1 maj 2018 och 30 april 2019.

"Jag tycker att juryn har överträffat sig själv denna gång och nominerat ett fantastiskt starkt och spännande startfält, så det är bara att räkna med många härliga lästimmar", säger Petra Nuhma på Bonniers bokklubbar i ett pressmeddelande.

Röstningen pågår till den 25 augusti och pristagaren presenteras på Bokmässan i Göteborg i september.

Förra året vann Niklas Natt och Dag priset med debutromanen "1793".