Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

"Det har alltid varit viktigt för oss att leva lite emellan. Men nu kändes det som rätt tid, säger Ison Glasgow i hiphopduon Ison & Fille. De är aktuella med nya skivan "Vackra liv".

Ison & Fille: "Det är tuffare för dagens unga"

Fem år sedan senaste albumet är Ison & Fille tillbaka. På "Vackra liv" hyllar de livets skönhet – men beskriver också ett tuffare Sverige.

Nästa år fyller de 40 år. Och när Ison och Fille återigen kliver upp på hiphopscenen är det med en ny bekväm känsla av mognad. "Livet hände", förklarar Ison Glasgow den femåriga pausen. Fille, Felipe Leiva Wenger, har under tiden hunnit bli pappa till två små döttrar.

- Det har påverkat mig personligen jättemycket – vad man väljer att prata om och på vilket sätt man pratar om det. Det har att göra med att jag har blivit pappa men också med att vi har blivit äldre och vågar prata om saker på andra sätt, säger han.

Ison uppskattar också att han har haft tid att se tillbaka på deras resa.

- Jag och min broder tog oss från en ungdomsgård i Skärholmen hit. Vi klarade det. Det är viktigt att den tiden lever kvar och hörs i vår musik, säger han.

"Nu skjuts kidsen"

På nya skivan "Vackra liv" handlar det om vad titeln skvallrar om: de skriver om sådant de uppskattar, och uttrycker tacksamhet inför familj och vänner. Samtidigt har de alltid tänkt i "yin och yang", berättar Ison. Det allvarliga finns där också.

- Det finns mycket som är tufft i Sverige, klyftorna är större och det är tuffare för de unga att växa upp i utsatta områden, säger Fille och Ison håller med:

- Det har blivit hårdare tider än när vi var yngre. Då var det folk som åkte på slagsmål och misshandel men nu skjuts kidsen, det är sånt vi försöker prata om. Men inte bara, det händer vackra saker i förorten också, säger han.

De understryker att titeln inte bara handlar om en vacker fras, eller ett ensidigt positivt tänkande. Sin tacksamhet har de levt sig till.

- Det kommer från ett liv som inte alltid har varit så vackert, säger Fille.

Glada veteraner

Vad gäller dagens hiphopscen är duon idel lovord, "den är fet", deklarerar de. På skivan samarbetar de med gäster som Imenella, Cherrie och Mwuana.

Fansen kommer att känna igen deras sound, tror de, samtidigt som de har försökt att förnya sig. Den här gången har de också arbetat mer fokuserat.

- Vi har inte haft tid att hänga i studion utan har varit mer effektiva. Vi har varit väl förberedda och har vetat vad vi är där för att göra, säger Fille.

De är stolta över det senaste albumet, och båda uppskattar den nya rollen som veteraner.

- Det känns väldigt kul. När vi var yngre artister och träffade Ken och Petter hoppades man att folk skulle tycka att vi har bidragit till hiphopkulturen också. Jag har aldrig velat bli äldre förut men det känns bra att åldras i musikbranschen, i vårt fall har det varit najs, säger Ison.